KORT REISVERSLAG VAN LANGE TREINREIS ZONDER MONDKAPJE

Op 28 juli 2020 plaatste Corona Nuchterheid een nieuwsitem met daarin een ‘doktersverklaring inzake het dragen van mondkapjes’. Het is inmiddels een groot succes. Het item wordt veel gedeeld en er is inmiddels ook iemand die de proef op de som heeft genomen.

Kees uit Groningen reisde ermee naar Gouda en terug, moest een paar keer overstappen, maar heeft nergens zijn mondkapje op hoeven doen. Vooraf had hij even gechat met de NS hoe het zat, en specifiek of hij deze doktersverklaring van de site Corona Nuchterheid mocht gebruiken. Dat mocht, gewoon aan de conducteur laten zien, zei de chatmedewerkster, die nog even wilde weten of Kees ook met de enquete mee wilde doen over de klantentevredenheid met de NS.

De eerste de beste conducteur echter merkte op dat deze doktersverklaring niet gepersonaliseerd is. Na enige discussie mocht Kees wel de trein in, zonder mondkapje, maar wel afstand houden hè. Kees ging in de intercity naar Zwolle op het balkon zitten, daar hadden anderen het minst last van hem. Tijdens de hele treinreis is er 5 à 6 keer een conducteur langs geweest die behalve naar zijn plaatsbewijs ook naar zijn mondkapje vroeg. Steevast liet Kees onze doktersverklaring zien. Zonder verdere vragen was het steeds meteen akkoord.

Kees moest bij Gouda nog een stukje met de bus. Aanvankelijk was dat een kleine discussie met de chauffeur, maar ga dan maar achterin zitten, verzocht de chauffeur. Dat deed hij, fatsoenlijk als hij is. Maar toch bekropen hem 2 associaties. De ene was de vroegere Zuid-Afrikaans apartheid, dat tweederangsburgers achterin de bus moeten plaatsnemen. En de andere was iets antisemitisch, dat mondkapje als variant van zo’n ster die sommigen vroeger op de borst moeten dragen.

Ja, zo’n mondkapje geeft toch een wat nare smaak, zelfs als je hem niet draagt.

Ook op de terugweg had Kees geen noemenswaardige problemen zonder zijn mondkapje bij zich te hebben. Maar dan wel met die doktersverklaring.

Het kan dus gewoon. Vergeet niet dat chauffeurs en conducteurs feitelijk geen handhavers zijn. Ze moeten je er op wijzen, maar kunnen je niet beboeten.

Heb je ook deze doktersverklaring gehanteerd bij het reizen met het OV, vertel ons je ervaring. Plaats een reactie onderaan deze pagina of stuur een bericht naar de redactie.

Naar het eerdere nieuwsartikel over de doktersverklaring inzake het dragen van mondkapjes

P.S.: De conducteur die zei dat de doktersverklaring niet gepersonaliseerd was, heeft half gelijk. Het klopt dat er geen naam van de ‘patiënt’ op staat en dat er van de arts geen handtekening op staat. Maar het zijn wel verklaringen van artsen en een wetenschapper en wat zij verklaringen geldt voor iedereen, dus ook voor Kees.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *