DEN HAAG 1 AUGUSTUS 2020

Wat een fantastische middag op het Malieveld in Den Haag. De demonstratie georganiseerd door Viruswaanzin die gewoon mocht door gaan. Het blijft vreemd waarom het op 21 juni niet mocht en nu wel. Wat is er anders? Toen heette het dat de anderhalve meter niet kon worden gewaarborgd en dat er kans was op ongeregeldheden. Die ongeregeldheden kwamen toen ook. Die waren er nu eigenlijk in het geheel niet. Het was een heerlijke middag met mensen die totaal niet uit zijn op ongeregeldheden maar allemaal vreedzaam willen demonstreren tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen van de overheid. En dat hebben ze gedaan.

Hoeveel mensen er precies waren is moeilijke in te schatten maar 5.000 zullen het er toch wel geweest zijn. Of misschien een paar duizend meer. In vergelijking met Berlijn is het niks, daar kwamen 600.000 of 800.000 mensen. Als we hier net zo’n evenredig deel van de bevolking op het Malieveld hadden willen hebben, dan hadden er 150.000 tot 170.000 mensen moeten komen. Dat zat er lang niet in.

Toch was het een heel geslaagde middag. Willem Engel deed de eerste speech. Hij stelde wel honderd vragen die journalisten eigenlijk hadden moeten onderzoeken maar niet deden. Hij haalde heel treffend de misstanden aan waar we nu mee te maken hebben. Uiteindelijk kwam het er op neer dat we afscheid moeten nemen van de huidige regering. En van dit soort maatregelen. En daar was het hele publiek het mee eens.

Er kwam daarna nog een hele serie sprekers afgewisseld met stevige dansmuziek met een flinke beat, aan elkaar gemixt door een professionele dj. De sfeer zat er goed in. Frank Ruesink heeft weer een geweldige speech kunnen houden. Jeroen Pols en Mordechai Krispijn van Viruswaanzin zelf natuurlijk zelf ook met een goed verhaal. Pierre Capel gaf nog een soort college immunologie, op een hele toegankelijke manier. Duidelijk verhaal. Heel indrukwekkend was de speech van de Limburgse psychiater Renate Tillema-Schoon. Ze had het haar verhaal op papier gezet, maar sprak hoofdzakelijk uit het hoofd, of beter gezegd uit het hart, want het kwam er allemaal zo vurig uit. Geweldig, niet wat ze vertelde maar dat ze het vertelde, en vooral hoe ze het vertelde, petje af.

Ook indrukwekkend was de speech van Jesse van de Velde. Een fantastische voordracht, vlot verteld zo uit het hoofd, heel knap. En toen was het bijna 16:00 uur en moesten we stoppen. Er werd nog geprobeerd door het publiek om hand in hand een hele grote kring te maken maar daar deed niet iedereen aan mee. Wij ook niet. Hoeft ook niet. Het was sowieso een heel gezellige middag met heel veel gelijkgestemde mensen die allemaal vastberaden zijn om de vrijheid terug te claimen, het kabinet naar huis te sturen en meer en meer mensen mee zien te krijgen om deze waanzin van de overheid te stoppen. En als je met zijn allen bijeen bent dat werkt dat heel aanstekelijk. Dus we gaan er mee door!

Oja er zijn ook nog een paar foto’s gemaakt.

Een NRC journalist in cognito. Of gewoon nog niet wakker.
Frank Ruesink in actie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *