ZONDER CORONAPASPOORT WORDT JE UITGESLOTEN

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aan de Gezondheidsraad gevraagd onder welke voorwaarde een coronapaspoort ethisch en juridisch verantwoord kan worden ingezet bij het verstrekken van toegang tot onder andere onderwijsinstellingen, zorginstellingen, publieke voorzieningen, werkomgeving en sociale omgeving. Zo’n beetje overal dus.

Wat dit met volksgezondheid of welzijn te maken heeft, is niet helemaal duidelijk. De minister heeft de Gezondheidsraad gevraagd om dit advies half januari 2021 te leveren.

De vraagstelling is opmerkelijk en dwingend. De minister gaat er vanuit dat er ethisch verantwoorde voorwaarden bestaan die ingezet kunnen worden om de bevolking zulke onderdrukkende verplichtingen op te leggen. Juridisch verantwoord zal nog wel lukken met zoveel corrupte politici en ambtenaren. Maar ethisch gezien is de vraag van de minister al totaal onverantwoord. Het enige juiste antwoord van de Gezondheidsraad zou moeten: de vraagstelling is niet juist, er zijn geen ethisch verantwoorde voorwaarden voor deze maatregelen.

Te vrezen valt dat de Gezondheidsraad serieus gaat kijken naar de mogelijkheden en deze wellicht ook gaat vinden. Officieel heet de Gezondheidsraad onafhankelijk te zijn, zo staat op hun site. Maar daar staat ook dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk is voor de Gezondheidsraad. Het wordt er ook door betaald. Hoe die onafhankelijkheid dan gewaarborgd is, blijft een groot vraagteken.

P.S.: De authenticiteit van bovenstaand document wordt in twijfel getrokken. Dat is helemaal goed, we moeten kritisch blijven. Hieronder nadere links met betrekking tot de echtheid van de brief van minister De Jonge:

Adviesaanvraag_Gezondheidsraad_inzake_ethisch_kader_uitgebreid_testprogramma

20201224_Startbrief_Adviestraject_Ethisch_kader_uitgebreid_testprogramma

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviesaanvragen/2020/12/17/adviesaanvraag-inzake-ethisch-kader-uitgebreid-testprogramma

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *