VOLKSKRANT KAN JENSEN SLECHTS FRAMEN

Recentelijk verscheen er op deze site een blog getiteld ‘Herken framing: cursus krantlezen‘. Vrijdag 3 juli verscheen er weer een sterk staaltje framing, van de Volkskrant dit keer, getiteld ‘Als bijbelse profeten verkondigen talkhostshows Jones en Jensen hun waarheid‘. Het ging over de uitzendingen van Robert Jensen en van zijn Amerikaanse collega Alex Jones. Toch even kijken wat ze tegen de standpunten van Jensen en Jones in te brengen hebben, kunnen we misschien nog iets van leren. Kijken welke kritiek er is op deze heren met alarmerende boodschappen. Maar wat blijkt, er wordt beschreven hoe hun werkwijze is, hoe hun decor er uit ziet, hoe hun microfoon er uit ziet, hoe hun stem klinkt, dat ze als bijbelse onheilsprofeten hun eigen waarheid verkondigen. Maar inhoudelijk, helemaal niets! Geen inhoudelijke kritiek, geen tegenargumenten, geen weerwoorden, helemaal niets. Alleen maar een toontje waaruit blijkt dat de journalist (en daarmee de redactie en de uitgever) suggereert dat Jensen en Jones er helemaal naast zitten, en dat ze een beetje op hun neerkijken, minachten zelfs. Dat mogen ze natuurlijk gewoon schrijven, maar noem je zelf dan geen kwaliteitskrant. Dit is pure framing. En dat is schadelijk omdat hele volksstammen, ook de hoger opgeleide lezers van de Volkskrant, dat niet doorhebben en hierdoor Jensen bij voorbaat al niet serieus nemen. Terwijl je ook gewoon zelf naar hem zou kunnen luisteren alvorens een oordeel te vormen. En wat de Volkskrant betreft, als die zich kwaliteitskrant wil blijven noemen, dan dienen ze de boodschappen en beweringen van Jensen en Jones maar eens te factchecken. Maar dat zal wel te lastig voor ze zijn.

Als u het framen in het Volkskrant artikel niet herkend had of er gewoon meer over wilt weten, dan is die Cursus krantlezen echt iets voor.

Een reactie

  • Het is inderdaad niet erg informatief wat de Volkskrant in genoemd artikel doet. Of het framen is: het is niet anders dan wat Robert Jensen met alle andere informatiebronnen, noem het MSN, en met media die het niet zo eens met hem zijn.
    Het hele programma van Jensen (corona is er weer een beetje uit, het aantal kijkers en reaguurders liep hard terug, nu haakt hij aan bij de actualiteit, coureur Verstappen bv) ís niet anders dan framen, het is zijn verdienmodel.
    Misschien interessant als corona-nuchter onze dappere strijder vanuit zijn appartement eens op de snijtafel van het framen legt. Analyseren wat Jensen nu eigenlijk zelf onderzoekt, hoe hij data manipuleert, ‘Hans’ roept met een nagemaakte vrouwenstem, als hij wéér geen feiten of argumenten heeft, maar alléén maar wil framen en belachelijk maken.
    Ik kan met niet voorstellen dat een serieuze site als corona-nuchterheid die uiteraard nooit framet maar uitsluitend feiten brengt, geen meningen, zijn analyse niet op een uitgesproken corona-journalist (?) (waarom heet zijn ‘programma’ eigenlijk Robert Jensen Show? Het is toch non-biased informatie volgens hemzelf?) zal willen loslaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *