NUNSPEET 9 DECEMBER 2020

Naar aanleiding van het politiegeweld van zaterdag 5 december in het normaal zo vredige Nunspeet, heeft Eldor van Feggelen een demonstratie aangemeld voor 9 december 2020 in het centrum van Nunspeet. Omdat hij niet aan de eisen kon voldoen van de gemeente heeft hij de demonstratie ingetrokken, en meteen weer een nieuwe aangevraagd voor een onbepaalde plaats in Nunspeet. Dat was te kort dag dus daar heeft de gemeente geen uitspraak over gedaan.

Er was dus geen demonstratie maar Eldor was er zelf wel. Heeft weer mooi gesproken zoals hij dat zo mooi kan. Er waren enkele tientallen mensen, eigenlijk veel te weinig, maar dat er überhaupt mensen vanuit het hele land komen om te laten zien dat ze tegen politiegeweld zijn, is toch veelzeggend. Van Den Helder tot Hellevoetsluis, van Venlo tot Nijverdal, overal kwamen mensen vandaan, ook om steun te betuigen tegen het beschamende politieoptreden. Temeer ook omdat de politie het nadien in hun verklaringen nog eens goed probeerde te praten, en de burgemeester, die toch eindverantwoordelijk is van het politieapparaat, geen onderzoek wil laten doen naar de incidenten. Voor de goede orde, de mensen die door de politie werden aangepakt en hardhandig tegen de grond werden gewerkt hebben niks fout gedaan. Het niet dragen van een mondkapje in een winkel is geen zonde. De politie werd ervoor ingeschakeld als betrof het criminelen. Er werd naar het ID gevraagd, maar de politie weigerde zichzelf eerst te legitimeren. Daar zit de politie zelf juist fout.

Vooraf had ik ingeschat dat er een overmacht aan politie aanwezig zou zijn en dat waarschijnlijk veel winkels vervroegd zouden sluiten. Dat bleek niet nodig. Het aantal ‘demonstranten’ was daarvoor te beperkt. Er waren waarschijnlijk wel meer agenten dan demonstranten, maar ze hebben uiteraard niet in actie hoeven komen. Ze stonden bijna allemaal met een mondkapje op, waarschijnlijk om niet herkend te worden, of om het ‘goede’ voorbeeld te geven? Ze stonden voor de ingangen van de winkels, waarschijnlijk ook als bewaking dat er geen ‘demonstranten’ zonder muilkorf naar binnen zouden sneaken. Maar waarschijnlijk ook omdat ze daar lekker onder de warme luchtblazers van de winkelingangen stonden.

Want het was waterkoud daar op het plein in het centrum van Nunspeet. De 1° C in combinatie met een hoge luchtvochtigheid gaf een nog lagere gevoelstemperatuur en die stond symbool voor de ontvangst en houding van de politie en de gemeente.

Heel anders dan warmte die ervoer van de andere aanwezigheden. Of je ze nu kent of niet, je hebt een band met elkaar. Demonstraties zijn de nieuwe festivals zij iemand. Zou kunnen, daar kwam ik nooit maar het is wel gezellig. Zeker om steeds weer bekenden tegen te komen. Dat tekent tegelijk dat het wereldje van mensen die hun nek willen uitsteken ook maar relatief beperkt is. Maar misschien ben ik hiermee te negatief.

Ik krijg net een bericht door dat de burgemeester op basis van camerabeelden boetes wil uitdelen aan mensen die op het plein in Nunspeet te dicht bij elkaar stonden. Best kans dat ik dadelijk voor deze gezellige middag een boete thuis krijg: Hahahahahaha, terwijl ik alleen maar gehoor geef aan de oproep van de koning (koester en verdedig de vrije rechtsstaat). Het is een bevestiging van de kilte die ik zojuist beschreef over de ontvangst van de plaatselijke autoriteiten. Als ze dadelijk inderdaad komen met die boete op basis van camerabeelden dan bevestigen ze hiermee dat het gerechtvaardigd is om de naam van ons land te veranderen in ‘vernederland’ of ‘NeDDRland’. Is geen grapje: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6549512/Bekeuring-voor-demonstranten-die-coronaregels-negeerden-in-Nunspeet
Weet burgemeester Breunis van de Weerd niet dat er buiten helemaal geen besmettingen kunnen plaatsvinden? Het gaat kennelijk om wat anders.

Het meest spannende wat er die middag gebeurde was met een spandoek. Miranda van Driel liep samen met iemand met een spandoek rond. Het spandoek werd door een grappenmaker in een onoplettend moment afgepakt en die rende er toen snel van door. 50 meter verder stond iemand die het zag en bracht de rennende dief in het voorbijgaan in onbalans waardoor deze een flinke smak maakte. Een aantal jongeren kwam in de verleiding om naar de dief toe te gaan. Die wist niet hoe snel hij op moest staan en weg moest rennen. Het liep goed voor hem af. Eldor riep nog wel even op om rustig te blijven en niet achter hem aan te gaan. Het bleef verder rustig. Het was zoals bij bijna iedere demonstratie, als het zo mag heten, een vreedzame happening.

4 reacties

 • Braaf volgzaam alle bevelen opvolgen, schept een notie van basale veiligheid omdat primaten nou eenmaal beschikken over spiegelneuronen (helaas, in dit geval) die mensen automatisch aanzetten tot imitatie van groepsgedrag en dat levert pretstofjes op in de hersenen die als beloning worden ervaren. Dat wordt in de media en politiek uitgebreid gebruikt, in combinatie met angst (ook een zeer sterke motivator). Het gedragsbepalende effect hiervan is veel sterker dan van feitelijke kennis.

  Uit onderzoek blijkt dat bv. bij mensen met autisme dat type neuronen niet of nauwelijks werkt, waardoor deze mensen de gevolgen van groepsdruk niet ervaren en gewoon hun ding doen. Dat heeft meestal wel tot gevolg dat ze er niet bij horen en dus worden uitgesloten. Een voordeel van autisme in dit geval is wel dat je simpelweg niet ervaart wat het nut of doel is van “erbij horen” of van gunstig overkomen bij anderen. Misschien kan hier iets van worden geleerd, namelijk dat de mensheid wellicht wel wat te serieus met zichzelf wenst om te gaan.

  • Heel verhelderend. Misschien begrijp ik daardoor niet het “kuddegedrag” met mondkapjes en schichtig doen bij te dicht bij elkaar komen. Ik zit goed op het autistisch spectrum, nooit echt last van gehad maar nu wel van dat rare massagedrag en niet zelf nadenken van de medemens. Beetje ruimte vind ik best prettig maar het schichtig-angstig gedrag heel storend. En het dragen van niet-werkende mondkapjes begrijp ik dus totaal niet.
   Ik doe netjes alles wat moet. Maar geloof het virus-verhaal al lang niet meer.

 • Hallo, ik Google al een lange tijd naar geperforeerde mondkapjes (of van gaas). Omdat ik daarmee vrij wil kunnen blijven ademen. Daarnaast is het een vorm van protest tegen de mondkapjesplicht. Iemand een idee waar je deze kunt bestellen?

  • Zelf maken? Van vitrage? Haken met dun garen en een dikke haaknaald? Tule? Er staan veel patronen op internet. Een goed idee hoor, we hebben lucht nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *