MOLLIE WIJST CORONA NUCHTERHEID AF VANWEGE ‘CONTROVERSIËLE POLITIEKE INSLAG’

Betaaldienst Mollie heeft de aanvraag van Corona Nuchterheid om betalingen met iDeal mogelijk te maken afgewezen. De reden waarom heeft te maken met een ‘controversiële politieke inslag’, zo verklaarde Mollie bij navraag. Hierbij maakt het bedrijf zich schuldig aan discriminatie op grond van politieke overtuiging. Corona Nuchterheid gaat dit aangeven bij Antidiscriminatiebureau.

Corona Nuchterheid heeft sinds kort een webshop voor de flyers. Daaraan gekoppeld zat de mogelijkheid om met iDeal te betalen en dat zou via Mollie lopen. Die mogelijkheid was er even tijdelijk niet. Maar inmiddels hebben we gekozen voor een andere betaaldienst en dat werkt ook goed, ook met iDeal.

Het is een merkwaardige actie van Mollie. De reden die Mollie in eerste instantie op gaf was:
“Helaas moesten we tijdens deze controle vaststellen dat we u niet accepteren als handelaar. We baseren deze beslissing op bepaalde variabelen die uw account een hoger risico voor Mollie maken. Aangezien Mollie een Payment Service Provider is met een laag risicobereidheid, zullen we uw aanvraag moeten weigeren.”

Bij navraag wat die ‘bepaalde variabelen’ waren werd als reden opgegeven:
‘Wat betreft de afwijzing van uw account: dit heeft te maken met dat wij een lage risicobereidheid kennen en daarom het recht voorbehouden producten, diensten of doeleinden met een controversiële politieke inslag niet te accepteren.’

Corona Nuchterheid heeft Mollie erop gewezen dat het zich schuldig maakt aan discriminatie op politieke gronden. Dit is strafbaar. Op de site van de Rijksoverheid bij onderwerpen, discriminatie, vraag en antwoord staat duidelijk:

Politieke overtuiging
Een politieke overtuiging mag geen reden zijn voor ongelijke behandeling bij werk, onderwijs en kopen van goederen en diensten. 

Kennelijk vindt Mollie de site van Corona Nuchterheid of de flyers die besteld worden politiek controversieel en Mollie denkt door de betaaldienst mogelijk te maken een bepaald risico te lopen. Geen idee waarom ze dat denken en welk risico ze denken te lopen. Maar een conclusie is dat zij in dit geval de vrijheid van meningsuiting niet respecteren en dat zij kennelijk partij kiezen voor een overheid die haar burgers onderdrukt op grond van fraude en bedrog. Dat is kennelijk niet controversieel en is vrij van risico.

Mollie zit niet te wachten op gedoe, ze zijn bang voor een slecht imago. Maar dan weet u dat.

Corona Nuchterheid gaat hiervan melding maken bij het Antidiscriminatiebureau. Als er noemenswaardige ontwikkelingen komen houden we u op de hoogte. Mocht Mollie tot inkeer komen, zullen we hierover berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *