MALIEVELD 14 MAART 2021

De laatste demonstratie voor de verkiezingen. Extra beladen dus en een extra reden om te laten zien dat we klaar zijn met het overheidsbeleid. Onze groepen waren met meer mensen dan ooit naar de demo gekomen. Om te laten zien dat we helemaal klaar zijn met Rutte, met de lockdown, met de leugens, met de vrijheidsberoving en onderdrukkende maatregelen. Dat wilden we doen op een vreedzame maar standvastige manier. En dat hebben we gedaan. Dat het toch niet vreedzaam verliep was te verwachten, gezien de reputatie van de politie en de veiligheidsdriehoek. Maar het geweld komt voor hun rekening.

Bij aankomst bleek het Malieveld aan de kant van het centrum geheel afgesloten door honderden agenten. Het maximum aantal van 200 mensen was bereikt. Aan de achterkant aan de Boslaan echter was het zo lek als een mandje. Daar stond nog wel een klein groepje agenten die ons probeerde tegen te houden, dat aanvankelijk op de hoek voor korte tijd ook wel lukte. Maar een groep van zo’n 100 man was vastbesloten het Malieveld op te lopen. Dat ging opeens heel makkelijk toen de groep agenten in een keer werden weggeroepen omdat het kennelijk ergens anders nijpend werd. Ze sprintten naar hun busje en gingen er met een noodvaart vandoor. Daarna waren er nog zo’n 10 agenten die 200 meter Malieveld probeerden te verdedigen, met een lint waar we achter moesten blijven. Geen houden aan dus.

Eenmaal op het Malieveld was het feest. Veel bekenden, mooi weer, muziek, er werd gedanst, er liepen mensen met spandoeken, die veel bekijks trokken van de omstanders. En ook van de pers. Teksten als ‘MKB & Horeca Kapot’ en ‘Mild Virus / Killer Vaccin’. Hier en daar een ghettoblaster, veel gele paraplu’s (om je te verdedigen straks eventueel tegen het waterkanon), en aaneengeschakelde spandoeken van wel tientallen meters.

Tegen half vier vond de politie het nodig om in te grijpen. Vanaf de Koningskade kwam een peloton ME-ers aangerend en gingen in een lange rij staan, paraat om de aanval in te zetten om de vreedzame betogers. Omdat de autoriteiten nou eenmaal vinden dat het veld schoongeveegd moet worden. Geleerd van eerdere demonstraties weten veel mensen dat het beste dat je kan doen, is gewoon gaan zitten. Zeker als je dat massaal doet. Dan kun je niet verliezen. De politie mag geen geweld gebruiken tegen ongewapende zittende mensen. Doen ze dat wel, dan zijn zij fout. En ze deden het. Ze hebben een paar keer gewaarschuwd, maar de demonstranten bleven onverschrokken zitten. We hebben het allemaal kunnen zien op van allerlei beelden op social media en zelfs de mainstream media heeft er verslag van gedaan.

De politie heeft zich hier weer een hele slechte kant van zichzelf laten zien. Elders op het veld ook, naar ik later begreep maar wat ik zelf heb gezien is dat ze zittende en liggende mensen gewoon slaan. Dat gaat tegen iedere regel in. Hier gaat de politie zijn boekje ver te buiten. Ze hebben er ook geen succes mee gehad. Ze probeerden met messen de spandoeken kapot te snijden en in beslag te nemen. Is ze niet gelukt maar ze hebben wel mensen verwond. Daarna trokken ze zich terug en bleven de rest van de tijd op zo’n 20 meter voor ons staan, verder afwachtend op instructies. Ze krijgen ons niet weg en ze komen er niet door heen. En zo hoort het, in een democratie. Het volk is de baas. Als de autoriteit marchandeert met de rechten en grondrechten van de bevolking, moeten er mensen zijn die zeggen, tot hier en niet verder. Nu is dit hier op het Malieveld symbolisch, maar wel heel belangrijk. Je laat zien dat je vreedzaam en standvastig bent, onder het oog van alle media en van de autoriteiten zelf. Dan maak je een punt, een heel belangrijk punt.

Uiteindelijk kiezen wij zelf het moment wanneer het klaar is. En dat was om 16:00 uur, zoals vooraf aangekondigd. Wij stonden stipt om 16:00 uur op, ‘bedankten’ de ME voor hun deelname, en liepen het veld af. Zelf nog geen schrammetje opgelopen, zelfs niet zittend vóór de frontlinie en ME-ers tot op 20 centimeter tot me genaderd zag.

Wat hebben de ME, de politie, de autoriteiten bereikt? Een nog grotere deuk in hun imago en een zich steeds sterker voelende groep demonstranten, die bovendien groeiende is.

Het framen van de mainstream media doet daar niets aan af. Ze hebben het over relschoppers. Maar de enige relschoppers die wij hebben gezien waren de politie zelf. En de Romeo’s natuurlijk. Ook in de mainstream media komt steeds nadrukkelijker naar voren dat het vooral de politie is die geweld gebruikt. En dat is in het voordeel van de demonstranten.

De reden dat ze dat doen is tweeledig. Volgens het officiële verhaal van de overheid mogen mensen niet te dicht bij elkaar samenkomen. En al helemaal niet met duizenden tegelijk waar de anderhalve meter niet aangehouden kan worden. Als ze dit toestaan zetten ze de deur open voor verdere versoepeling en dat kan natuurlijk niet, stel je voor. Maar zonder geweld krijgen ze de ervaren demonstranten niet weg. En met geweld kennelijk ook niet. Het is dus ook een stukje machteloosheid die tot uiting komt bij dat meppen.

Brave mensen zeggen weleens, ‘waarom luister je niet gewoon naar de autoriteit? of als je daar blijft zitten vraag je erom’. Welnu, de grondrechten moeten worden verdedigd en hoe moet je dat anders doen? Men meent dat de openbare orde wordt verstoord door de demonstratie. Nou ja, de enige die de openbare orde verstoort is de politie zelf. Wat men meent is dat er met zoveel mensen dicht opeen er besmettingen kunnen plaatsvinden. Ja dat is het officiële verhaal. Maar de feiten zijn dat het nooit is aangetoond dat besmettingen in de openlucht kunnen plaatsvinden. En al helemaal niet door personen zonder symptomen. Het moet dus wel om wat anders gaan.

De tweede reden waarom er geweld gebruikt moet worden is dat de machthebbers er belang bij hebben om geweld te laten zien en wel zodanig dat ze de ‘relschoppers’ mooi de schuld kunnen geven. Helaas zijn de demonstranten vreedzaam en beginnen er niet aan. Dus zal de politie er zelf mee moeten beginnen, al dan niet geholpen door de Romeo’s. Zo simpel is het.

Maar steeds meer mensen hebben het spelletje door en komen de politie, de ME, de veiligheidsdriehoek steeds meer in het gedrang. Ze zullen uiteindelijk verliezen. Het is een kwestie van tijd. Voorwaarde is wel dat de demonstranten lef blijven tonen en begrijpen dat alleen burgerlijke ongehoorzaamheid je kan redden in een dictatuur. Daar is moed voor nodig. We moeten elkaar daar in steunen. De vrijheid is niet gratis.

Bemoedigend ook is het contact met vriendelijke agenten. Een aantal hebben we gesproken en sommigen schamen zich gewoon voor hun collega’s, die het nodig vinden excessief geweld te gebruiken. Agenten waren zelf ook verrast door het ingrijpen van de ME. Dat was helemaal niet goed gecommuniceerd. In de debriefing zal de agent die wij spraken dat ook nog wel aankaarten. Ze handelen dus niet alleen uit machteloosheid, maar zijn dus ook nog eens slecht georganiseerd. Oftewel, ze kunnen dan wel uitgerust zijn met wapentuig, figuurlijk gezien zijn ze aangeschoten wild.

Woensdag 17 maart zijn er verkiezingen. Mijn verwachting is dat die geen verandering zullen brengen in de machtsverhouding die we momenteel in het land hebben. Enerzijds door de mogelijke fraude van het establishment, dat hier en daar al is aangetoond. Anderzijds omdat de bevolking er op dit moment nog niet klaar voor is. Maar dat geeft niet. Onderhuids woedt de onrust door, als een veenbrand. Dat proces is niet meer te stoppen. De onvrede zal alleen maar toenemen en de mensen zullen meer en meer in verzet komen. Nu nog met kleine stapjes, maar uiteindelijk is het niet meer te houden.

Politieblokkade aan de Boslaan
Nog even en de politie werd weggeroepen.
Hier konden we doorlopen en doorstomen het veld op
Stoere vrouwen
Deze oudere heer steelt de show met zijn dansjes (video zie ons telegramkanaal)
Een front tegen het politie offensief
De politie is er bijna klaar voor
Hier staan ze nadat ze zich terug trokken
Na 16:00 uur en nadat de ME zich terug trok
Mijn collega staat nog even de pers te woord

VOOR MEER FOTO’S EN VIDEO’S ZIE ONS TELEGRAMKANAAL. WE TONEN DAAR EEN AANTAL SCHOKKENDE BEELDEN WAARIN DE M.E. ZIJN BOEKJE TE BUITEN GAAT DOOR UIT MACHTELOOSHEID EEN PAAR ZITTENDE VROUWEN TE SLAAN. HOE LAAG KUN JE GEZAKT ZIJN?

2 reacties

  • Helen Snowdon

    Mooi verslag Kees! Zal het delen op FB.

  • Prachtig geschreven, Kees, de woorden van een man die maar 1 weg kent: die van de overwinning van de vrijheid en de rechten van de bevolking. Je hebt zo gelijk, het kan alleen maar goed aflopen, alleen met wat meer solidariteit en wakkeren zou het zoveel makkelijke gaan. Jij en al die mensen die op welke manier dan ook opstaan voor onze waardigheid zullen eeuwig worden bedankt en gewaardeerd.

    Deel dit verhaal, ik heb het op Mewe gepost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *