KIJK VOORAL EENS NAAR HET RIVM DASHBOARD

Kijkt er überhaupt wel eens iemand naar het RIVM dashboard? Als je daar kijkt, en je hebt een beetje naar de juiste virologen en epidemiologen geluisterd, dan weet je dat we ons over Covid-19 niet zoveel zorgen hoeven te maken. Nee, maar over de overheid, de media en al die bange leidinggevenden die hun verstand lijken te zijn kwijtgeraakt, des te meer.

Terwijl iedereen zich druk maakt over weer een nieuw dagrecord aantal besmettingen en over een uitbreiding van de mondkapjesplicht die daarmee al dan niet gerechtvaardigd zou moeten zijn, is het misschien toch even verstandig om te kijken naar de werkelijke cijfers. Wat is er nu feitelijk aan de hand?

Het positief aantal geteste mensen is 45,9 per 100.000 mensen. Dat komt inderdaad neer op bijna 8.000 mensen voor de hele Nederlandse bevolking van ruim 17 miljoen mensen. Acht duizend klinkt veel, maar we weten dat er heel veel getest wordt en dat de PCR test niet deugd. Lang niet iedereen is ziek en al helemaal niet besmettelijk. Maar stel nu dat al die acht duizend mensen allemaal besmettelijk zijn, hoeveel mensen zijn er dan besmettelijk? Volgens het de medische indicatoren van vandaag is dat 126.473 mensen in Nederland. Hoe komen ze daaraan? We gaan het even proberen na te rekenen. Van de virologen weten we dat iemand hooguit 5 à 6 dagen besmettelijk is. In hoog uitzonderlijke gevallen is iemand 11 à 12 dagen besmettelijk. Dus neemt de autoriteit het zekere voor het zekere en bepaalt arbitrair dat iedereen die besmet is 14 dagen in quarantaine moet. Natuurlijk. Laten we daar nu eens in meegaan dat alle positief getesten niet zo maar besmettelijk zijn, maar dat ook allemaal voor 14 dagen zijn, hoewel dat dus totaal niet realistisch is. Rekent u even mee. Dan komen we op 8.000 keer 14 is 112.000 mensen. En dat is dus nog geen 126.473!

Met andere woorden, het door het RIVM opgegeven besmettelijke mensen kan helemaal niet kloppen.

Wat is realistischer? Van de 8.000 ‘nieuwe gevallen’ is maar een handjevol mensen daadwerkelijk op dat moment besmettelijk. De meesten zijn dat niet meer. Zij hebben in sommige gevallen niet eens corona gehad, maar misschien wel SARS-1 waar ze waarschijnlijk ook niks meer van weten. Als het er 1000 zijn, is het al veel. Als je dan uitgaat van 6 dagen besmettelijkheid en geen 14, dan kom je op 6000 mensen die besmettelijk zijn. 6000 op 17 miljoen mensen, dat is 0,0353%! Ja, ziet u hoe groot het risico is. Snapt u nu waarom we allemaal met mondkapjes oplopen in de supermarkt? Want voor maar liefst 2% van de bevolking is Covid-19 een probleem. Ook al komt die 2% helemaal niet in de supermarkt.

En dat R-getal, dat staat inmiddels wel ruim boven de 1 en wel op 1,27. Ja als ze die net zo arbitrair vaststellen met die magische formule van het RIVM dan kun je overal van schrikken. De IC-opnames dan? Met 313 nog lang niet in de buurt van het niveau in maart. Gemiddeld 19 nieuwe IC opnames per dag. Erg maar niet schrikbarend hoog en met de juiste behandeling zou het goed moeten komen.

De sterfte dan? Ja ieder sterfgeval is er een te veel maar dat hoort bij het leven. Het gemiddeld aantal sterfgevallen van de afgelopen 3 dagen met of aan Covid-19: 4 mensen per dag.

Sorry hoor maar moet iedereen hiervoor allemaal verplicht een mondkapje op? Moeten hier bedrijven voor naar de klote? Moet hier de horeca voor op de fles. Mogen we hiervoor dadelijk geen bier meer halen in de supermarkt??? Snapt u het nog?

Zo, het is vrijdagavond, ik ga deur uit, lekker socializen, tijd voor een biertje, nu het nog kan.

2 reacties

  • Uw verhaal over de besmettingen kan ik volgen. Maar kunt u ook uitleggen hoe het met de ziekenhuis-opnames zit? Van verpleegkundigen in de regio hoor ik dat de situatie best heftig is.

    • Beste Henk,
      Het aantal ziekenhuisopnames is over de laatste 3 dagen gemiddeld 134. Volgens het RIVM ligt het waarschijnlijk hoger omdat de registratie achter loopt. Let wel, het gaat om het aantal mensen met corona, of met een positief testresultaat. Het zegt niet of ze ook werkelijk door de coronaklachten zelf zijn opgenomen. Het aantal is exclusief IC-opnames. Ik kom zelf al heel lang niet meer in een ziekenhuis, dus hoe het er aan toe gaat kan ik niet uit eigen ervaring vertellen. Het is trouwens wel zo dat de laatste dagen het aantal ziekenhuisopnames weer ligt aan het dalen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *