GRONINGEN EN DEN HAAG 28 JUNI 2020

GRONINGEN 28 juni 2020

Op het laatste moment besloten niet naar Den Haag te gaan, maar naar Groningen. Met een dubbel gevoel, dat wel. Groningen versus Den Haag, een enorm contrast, alleen de aankomst al. Den Haag rij je zo binnen en je wordt meteen door de politie in gevechtstenue ontvangen. In Groningen rij je eerst een paar keer heen en weer omdat je een paar keer de juiste afslag mist. Dan kom je bij het Stadspark en dan is het nog even zoeken. Je loopt langs de kinderboerderij waar gezinnen met kinderen op pony’s genieten van een heerlijke zondagmiddag, in alle vrijheid. Wat een gaaf land! Nog wel. Wij lopen door want we zoeken de demonstratie om te strijden voor hun vrijheid. We gaan op het geluid af, want daar zal het wel zijn. Dan zien we waar het geluid vandaan komt: een groepje van zo’n twaalf, voornamelijk donkergekleurde mensen maken in het park muziek, Afrikaanse muziek. Prachtig, maar daar komen we niet voor. We zoeken de demonstratie, om te strijden voor hun vrijheid in dit gave land, want ook de black lifes matter. Uiteindelijk na veel omzwervingen komen we aan bij de drafbaan waar de demonstratie gehouden wordt. Daar kwamen we aan op een heel groot veld met zo’n zandbaan erom heen, waar je lekker kunt draven, als je een paard was. We kunnen ons voorstellen dat een burgemeester wel toestemming geeft voor een demonstratie op zo’n moeilijk vindbare plek, ook nog eens een hele grote ruimte, waar de anderhalve meter social onzin distancing geen enkel probleem hoeft te zijn. In de verte zien we de menigte en horen we iemand die net het woord krijgt om de menigte toe spreken. Schatting is dat er zo’n 400 tot 500 man aanwezig zijn. Er was ruimte voor meer dan tien keer zoveel.

We zijn net op tijd om onze medestrijder Frank Ruesink te horen speechen. Dat deed hij heel goed. Voor ons was het geen nieuw verhaal, maar voor velen wel dus is het goed dat hij het blijft uitdragen. Hij vertelt over zijn strijd en zijn missie, daar gaan we hier niet over uitweiden, dat valt ook allemaal te lezen op zijn site vaccingate.

Toch hebben we ook wel weer wat nieuws van hem gehoord. Hij had afgelopen week eindelijk het gesprek gehad met Staatssecretaris Paul Blokhuis, die had beloofd een keer in gesprek te gaan over vaccinaties. Na afloop sprak ik Frank om te vragen hoe dat gesprek gegaan was. Het ging beter dan gedacht. Paul Blokhuis had begrip voor de strijd van Frank. Tegenlicht van de VPRO was er bij betrokken, die Frank al een tijdje volgen. In tegenstelling tot Klaas Dijkhoff gaf Paul Blokhuis toe dat er geen bewijzen zijn dat vaccinaties veilig en effectief zijn. Maar toch blijft Blokhuis achter het vaccinatieprogramma staan. Wordt dus vervolgd.

Vrouwen vinden het leuk om Frank te omhelzen. Zo te zien is het wederzijds. Dat is liefdevol met elkaar omgaan, geheel conform het advies van Viruswaanzin, en tegelijkertijd lak hebben aan de anderhalve meter onzin.

Er waren nog meer medestrijders van Frank aanwezig, ook een paar oude bekenden, goed om elkaar weer eens te zien. Ze droegen een T-shirt met voorvrijheid.nu en ze hadden gisteravond nog een vlag geplant midden op het Malieveld! Goeie actie.

De sfeer was goed in Groningen. De mensen waren wakker en eensgezind en enthousiast om te strijden tegen de lockdown maatregelen. Naast Frank waren er nog veel meer sprekers, mensen uit het publiek die hun persoonlijke ervaringen en opvattingen deelden met het publiek. Mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken en schrijnende verhalen vertellen hoe wij met bijvoorbeeld ouderen omgaan.

Je vraagt je af wat de meerwaarde is van zo’n tripje naar Groningen en wat de meerwaarde is van zo’n demonstratie. Maakt dit überhaupt enige indruk op bestuurders. Waarschijnlijk niet. Maar we moeten medestanders vinden en mensen bewust maken. Midden in de stad was handiger want dan krijgen toevallige voorbijgangers er ook notie van. Hier ver weggestopt op de drafbaan is het toch een beetje preken voor eigen parochie: de mensen die er komen zijn toch al wakker, of op zijn minst half wakker. Toch is zo’n happening heel waardevol. Lang niet iedereen is even wakker. Sommigen zijn net wakker aan het worden en worden overgehaald mee te komen en worden dan wakker. Maar ook de wakkere mensen horen weer nieuwe dingen. Je kunt op zo’n middag elkaar steunen, enthousiasmeren, moed inspreken en inspireren. Niet alleen inspireren met nieuwe inzichten dat leidt tot meer kennis, maar je kunt elkaar ook inspireren en aanzetten tot handelen, zodat er meer mensen actie ondernemen en weer andere mensen informeren, aanspreken, of laten we eens zeggen: elkaar besmetten met, ja met wat eigenlijk, met het ontwakingsvirus. Ja het komt er eigenlijk op neer, in figuurlijke zin dan, we moeten elkaar meer en meer gaan BESMETTEN MET HET ONTWAKINGSVIRUS !!! Ik zou zeggen, die houden we er in!

Was er ook nog politie in Groningen? Jazeker, we hebben 2 agenten zien rondfietsen in het park, er stond een handjevol agenten bij de entree van de drafbaan en dat was wat we zelf waargenomen hebben. Volgens enkele bezoekers die we spraken zouden er enkele ME busjes in de buurt verdekt staan opgesteld en zou er politie in burger tussen de demonstranten hebben rondgelopen. Zou best kunnen maar dat zijn geruchten.

DEN HAAG 28 juni 2020

Hoe anders was het in Den Haag. Zelf daar niet geweest maar heb wel ooggetuigen verslag doorgekregen van medestrijder Helen: een en al politie:

Haar verslag: “Het was onvoorstelbaar zwaar bemand door veel politie in alle vormen. Je kon echt niet zomaar doorrijden naar het Malieveld. Ik ben toen via de noordkant naar het Malieveld gefietst en kwam een vriend van Willem Engel tegen. Die vertelde al dat hij was aangehouden, legitimatie en foto werden gemaakt en er werd gezegd als hij op het Malieveld zou komen ze hem zouden arresteren. Verder kwam ik familie van familie (vader met zoon) tegen en die hadden ook een nare zeer onterechte ervaring met de politie (zoon werd ook weer onterecht benaderd terwijl ze bij een benzinepomp stonden!) en hij heeft alles gefilmd en gaat aangifte doen. Kortom een dreigende en intimiderende sfeer. Een aanwezige: ‘Ik weet niet zo goed wat ik er over moet vertellen behalve dan dat we weggeveegd werden richting station en dat er een aantal arrestaties zijn verricht om niks.’ “

Irma van de Meer stuurde nog de volgende foto’s van Den Haag 28 juni 2020 waarvoor dank:

Oh Oh Den Haag, mooi stad achter de duine
Oh Oh Den Haag, zou met niemand wille ruile
Maar er gaat toch niets boven Groningen…

4 reacties

 • Vanuit het hart geschreven, Kees. Hoop je snel weer te ontmoeten. Groet uit Vreden.

  • Beste Martha, bedankt voor je lieve reactie. Volgens mij hebben we elkaar nooit ontmoet maar bedoel je mijn vader. Geeft niks hoor, is ook verwarrend, maar ik zal hem de groeten van je doen.

 • Al sinds miljoenen jaren is het voor de activiteit van je immuunsysteem raadzaam om je letterlijk zo veel mogelijk te laten “besmetten” met allerlei micro-organismen. Het werkt namelijk niet zo dat je weerstand er nu ineens mee zou ophouden. Daarnaast kan het ook gebeuren, net zoals ook dat al miljoenen jaren het geval is, dat mensen komen te overlijden. Ook dit is niets nieuws.

  Gisteren stond er in “de Telegraaf” weer een stuk tegen “andersdenkenden”. De felheid waarmee zo’n stuk wordt geschreven, is op zich al verdacht, evenals het woord “andersdenkend”. Je hoeft niet te “denken” in dit geval, want iedereen heeft toegang tot allerlei onderzoeksresultaten die duidelijk aangeven dat de huidige maatregelen totaal niet kloppen. Wanneer iets duidelijk is, hoeft men bovendien ook niet te keer te gaan tegen informatie die iets anders weergeeft dan wat de gewenste propagandalijn verkondigt, tenzij men beseft dat er iets niet bepaald klopt.

  Dat men informatie koppelt aan personen is ook wel bijzonder: een lamp is aan of uit, daar valt niet “anders” over te denken. Wat is ook “anders”? Dit begrip lijkt te suggereren dat men uit is op gedachtecontrole, waarbij men denkt te kunnen weten wat de massa denkt. Alleen al de veronderstelling dat je iets denkt te kunnen weten omtrent een persoon op basis van wat deze persoon schrijft of zegt … Het onnozele simplisme hiervan is best wel schattig.

  • Tijdens mijn werk in verschillende apotheken observeerde ik anders dan de meeste van mijn collega’s.
   Het is maar wat je maatschappelijk relevant vindt, om een voorbeeld te noemen, dat een werkzame stof, die in tabletvorm gebleken niet veel deed tegen griepverschijnselen en daarom na een jaar niet meer in de la lag, (Tamiflu) en enige jaren later plotseling in vaccin vorm op de markt kwam en per 34 miljoen stuks gekocht werden door onze overheid.
   Ja, toen brak mijn klomp en ik kan het me niet voorstellen dat ik de enige verbaasde persoon was.
   Welnu, dan ben je zeker anders denkend.
   actief met actie voeren, ( b.v. tegen de oorlog in Vietnam en kernwapens, gif dumpen in oppervlakte water en gif spuiten op gewassen), nee we zijn dus nooit klaar, zoals iedereen zal beamen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *