GRAPPERHAUS BLIJFT, MAAR AFREKENING KOMT NOG

CDA Minister Ferd Grapperhaus, met het corona beleid in zijn portefeuille, noemde recentelijk mensen die de corona maatregelen niet naleven expliciet ASO’s. Als je, na zo’n uitspraak, ze dan op je eigen bruiloft niet naleeft, hoe typeer je dat dan? Dat heet dan een foutje. Mensen hebben hier boetes voor gekregen, een strafblad zelfs. Voor een minister is het slechts een foutje, een verkeerde inschatting.

Het kan best zijn dat hij van tevoren gedacht heeft, we gaan het helemaal netjes volgens de regels doen, maar dat het hen min of meer overkomen is. Maar hij is er zelf bij, en hij moet het goede voorbeeld geven. Het is vergelijkbaar met wanneer hij had gezegd dat het asociaal is om met 120 door de bebouwde kom te rijden en dat vervolgens zelf ook doet. Ja het is me overkomen. Nee, je doet het zelf! Aanvaard dan ook de consequenties.

Dit kan ook niet zonder gevolgen blijven. De handhavers zijn als gevolg hiervan milder geworden. Logisch, de minister heeft zijn gezag en geloofwaardigheid verspeeld. Die kan wel een deuk proberen af te stoffen, maar dat gezag en die geloofwaardigheid krijgt hij er niet mee terug.

Met het mogen aanblijven van Grapperhaus zijn er meer die aan geloofwaardigheid hebben ingeboet. Te beginnen bij onze premier, die (nog net) vindt dat de minister kan aanblijven. Door pal achter de minister te gaan staan speelt ook hij met zijn eigen geloofwaardigheid. Maar Rutte gokt er op dat hij ook hier wel weer mee wegkomt. En tegen verkiezingstijd is iedereen dit al weer vergeten en heeft hij wel weer een kunstje in huis waarmee hij iedereen inpalmt.

Ook de Tweede Kamer, die terecht wel flinkt sputtert, maar uiteindelijk toestaat dat de minister mag blijven. Het ondermijnt het toch al tanende vertrouwen in het parlement en in de Haagse politiek als geheel. De kamer laat zich blij maken met een dooie mus, doordat de minister belooft heeft nog eens te kijken naar de hoogte van de boetes en naar dat strafblad. Maar ze hebben nog niks. Als het aanbod van de minister tegen valt, sturen ze hem dan als nog de laan uit?

Het wegsturen van de minister zou trouwens ook nadelen hebben. Dan komt er een andere technocraat, met een schoon blazoen, en die zou de strenge maatregelen wel gewoon kunnen handhaven, want diens gezag en geloofwaardigheid is nog niet beschaamd.

Maar de minister had welbeschouwd gewoon op moeten stappen. Het heeft hoe dan ook consequenties. De voordelen van het aanblijven zijn al zichtbaar: de boa’s zijn milder en er wordt al gedacht in de richting van versoepeling, iets waar eerder absoluut niet aan getornd mocht worden. Het beste was dat de hele maatregelen van tafel gingen en alle corona boetes werden kwijtgescholden. Maar dat zit er nu nog niet in.

Uiteindelijk is het in een democratische rechtsstaat zo, er van uitgaande dat er nog iets van over is, dat er een afrekening komt bij de verkiezingen. Alle partijen die nu toestaan dat Grapperhaus mag blijven, staan in het krijt bij de kiezer. De kiezer oordeelt straks in maart 2021. Als men er op gokt dat de kiezer dit ‘akkefietje’ dan al vergeten is, sommige wel, sommige niet, hebben ze dat mis, want wij als media zullen iedereen er nog wel aan herinneren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *