GETUIGENIS VAN EEN CHIRURG OVER MONDKAPJES

“Ja maar chirurgen dragen ook mondkapjes dus dan kan het toch niet slecht zijn.” Een onzinnige redenering. Chirurg Dr. Meehan legt het even haarfijn uit:

Getuigenis van een chirurg ( Dr. Meehan )

Een antwoord op de mensen die het klassieke misleidende argument gebruiken: “Wel, als maskers niet werken, waarom dragen chirurgen ze dan?” Ik ben een chirurg die meer dan 10.000 chirurgische ingrepen heeft uitgevoerd met een chirurgisch masker op. Ik weet hoe ik de medische literatuur moet lezen, hoe ik goede wetenschap van slechte kan onderscheiden en feit van fictie. Geloof me, de medische literatuur staat vol van slechte fictie, vermomd als medische wetenschap. Het is heel gemakkelijk om misleid te worden door slechte wetenschap. Sinds het begin van de pandemie heb ik honderden onderzoeken gelezen over de wetenschap van medische maskers. Op basis van een uitgebreide beoordeling en analyse is er voor mij geen enkele twijfel dat gezonde mensen geen chirurgische of stoffen maskers zouden mogen dragen, noch zouden we mogen aanbevelen dat de hele bevolking mondmaskers draagt. Die aanbeveling wordt niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs van het hoogste niveau.
Laat dit eerst duidelijk zijn: het uitgangspunt dat chirurgen die maskers dragen dient als bewijs dat ‘maskers moeten werken om virale overdracht te voorkomen’ is een logische misvatting die ik zou classificeren als een argument van valse gelijkwaardigheid of het vergelijken van ‘appels met peren’. Hoewel chirurgen maskers dragen om te voorkomen dat hun ademhalingsdruppels het chirurgische veld en de blootliggende interne weefsels van onze chirurgische patiënten besmetten, eindigt daar de analogie. Het is duidelijk dat chirurgen geen “social distancing” kunnen houden van hun chirurgische patiënten (tenzij we robotchirurgische apparaten gebruiken, waarbij ik zeker geen masker zou dragen). De CoVID-19 pandemie gaat over virale overdracht. Chirurgische maskers en stoffen maskers doen niets om virale overdracht te voorkomen. We moeten ons ondertussen allemaal realiseren dat nooit is aangetoond dat gezichtsmaskers virale transmissie voorkomen of ertegen beschermen. Dat is precies waarom ze nooit zijn aanbevolen voor gebruik tijdens de uitbraak van de seizoensgriep, epidemieën of eerdere pandemieën. Het feit dat de wetenschappelijke literatuur het dragen van medische maskers voor influenza en alle andere virussen niet ondersteunt, is ook de reden waarom Fauci, de Amerikaanse Surgeon General, de CDC, de WHO en vrijwel elke deskundige ter wereld op het gebied van besmettelijke ziektes hebben gesteld dat het dragen van maskers de transmissie van SARS CoV-2 niet zal voorkomen. Hoewel de ”autoriteiten” van volksgezondheid draaiden en keerden en hun aanbevelingen later wijzigden, veranderde de wetenschap niet en verscheen er ook geen nieuwe wetenschap die het dragen van maskers in het openbaar ondersteunde. Als een chirurg ziek is, vooral met een virale infectie, zal hij geen operaties uitvoeren omdat hij weet dat het virus NIET zal worden tegengehouden door zijn chirurgische masker. Een ander gebied van “valse gelijkwaardigheid” heeft te maken met de omgeving waarin de maskers worden gedragen. De omgevingen waarin chirurgen maskers dragen minimaliseren de nadelige effecten van chirurgische maskers op hun dragers.
In tegenstelling tot het publiek dat maskers in de gemeenschap draagt, werkt de chirurg in steriele chirurgische ruimtes die zijn uitgerust met zware luchtverversingssystemen die een positieve druk handhaven, de lucht in de ruimte op een zeer hoog niveau verversen en filteren en het zuurstofgehalte van de kamerlucht verhogen. Deze omstandigheden beperken de negatieve effecten van maskers op de chirurg en het operatiekamerpersoneel. En ondanks deze extreme klimaatbeheersingscondities tonen klinische studies toch nog de negatieve effecten (verlaging van de arteriële zuurstof en opnieuw inademen van CO2) van chirurgische maskers op de fysiologie en prestaties van de chirurg aan. Chirurgen en operatiekamerpersoneel zijn goed opgeleid, ervaren en nauwkeurig in het handhaven van steriliteit. We dragen alleen verse steriele maskers. We zetten het masker op, op een steriele manier. We dragen het masker maar een korte tijd en vervangen het bij de eerste tekenen van overmatige vochtophoping waarvan we weten dat het de effectiviteit van het masker verlaagt en de negatieve effecten ervan vergroot.
Chirurgen zullen chirurgische maskers NOOIT hergebruiken en dragen ook nooit stoffen maskers. Het publiek wordt opgelegd om maskers te dragen waarvan ze de training in de juiste technieken niet kregen. Dientengevolge behandelen ze ze verkeerd, raken ze ze vaak aan en hergebruiken ze de maskers voortdurend op een manier die besmetting verhoogt en de kans op overdracht van ziekten eerder vergroot dan omgekeerd. Ga gewoon naar mensen kijken in de kruidenierswinkel of de supermarkt en vertel me wat je denkt over de effectiviteit van maskers in de gemeenschap. Als u enkel de zwakke retrospectieve observationele studies en verwarde ‘gezondheidsautoriteiten’ gelooft die tegen u liegen over de voordelen van medische maskers en die de risico’s ervan volledig negeren, moet u in ieder geval de onlogische antiwetenschappelijke aanbeveling afwijzen om slechts 2 van de 3 toegangspoorten voor virale ziekten te blokkeren. Maskers bedekken alleen de mond en neus. Ze beschermen de ogen niet.

Addendum: Terechte opmerking van lezers, waar is de bron? Het kwam van Facebook, maar we hebben de originele blog kunnen vinden: BLOG VAN CHIRURG DR. JIM MEEHAN. Deze is dus wel in het Engels. Er blijken meerdere medici met de naam Meehan, dat had ik kunnen weten, deze doctor is trouwens ook meerdere keren verschenen bij The Highwire. Meer over Dr. Jim Meehan klik hier.

5 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *