DEUGMENSEN MET MONDKAPJES

Het mooie van social media is dat je ontdekt dat er heel veel mensen zijn met schrijftalenten en met verrassend goede inzichten. We hebben helemaal geen betaalde nepjournalisten nodig, die houden ons alleen maar voor de gek. We kunnen veel meer opsteken van gewone burgers die zich goed hebben laten informeren, die hun oprechte verhaal of visie aan de wereld kenbaar willen maken.

Zo ook Jolanda Beenen, ik ken haar totaal niet, maar het kwam voorbij en ze slaat de spijker op zijn kop. Ik had het zelf niet beter kunnen schrijven, welnu lees het zelf maar:

HET DEUGEFFECT – DEUGMENSEN MET MONDKAPJES

Het Deugeffect: “Ik ga niet herhalen dat mondkapjes niet werken. Ik ga ook niet herhalen dat we het dus over schijnveiligheid hebben. Ik ga niet herhalen dat mondkapjes gewoon regelrecht ongezond zijn. En ik ga ook niet herhalen dat het om gedragsbeïnvloeding gaat. Het is inmiddels allemaal bekend en eindeloos herhaald. Tóch werken ze psychologisch uitstekend. Mensen voelen zich niet eens zo zeer beschermd met zo’n kapje op, mensen voelen zich vooral deugdzaam. Voor velen is het een middel om hun gehoorzaamheid te showen. Kijk mij eens goed bezig zijn. Kijk mij eens braaf zijn. Kijk mij eens goed zijn voor mijn medemens. Dat dat helemaal niet zo is wordt geen moment bij stilgestaan. Dat is dat fantastische psychologische effect wat die dingen hebben.
Omdat chirurgen speciale mondkapjes dragen die op een speciale manier opgezet zijn en gebruikt worden in een speciale supersteriele ruimte met een hightech afzuigsysteem om de lucht voortdurend te zuiveren, DENKEN de doorsnee schapen dat iets voor je mond doen dus helpt. Je kan met karavanen van studies en feiten langs hobbelen bij deze mensen, maar het deugeffect is vrijwel onverwoestbaar. Ze weigeren gewoon op volle kracht alles wat dat waanidee van bescherming afbreekt. Elke keer als ik iemand met een mondkapje zie lopen dan denk ik daar weer even aan. Dat kinderen geloven in dingen die niet realistisch zijn, dat is volledig te begrijpen. Dat volwassenen dat zo volhardend doen is werkelijk onvoorstelbaar, behalve als je er even goed over nadenkt. De meeste mensen dragen de mondkapjes puur omdat het van ze gevraagd wordt en ze dan niet buiten de boot vallen. Dat is de enige reden. Een klein deel zal werkelijk denken dat het helpt, het grootste deel weet ergens wel dat het niet werkt maar wil gewoon niet buiten de groep vallen.
Het beeld wat geschetst wordt als je het niet doet is dat je een aso bent. De werkelijkheid is echter dat het veel asocialer is dat je mensen die hun eigen gezondheid niet op het spel willen zetten en realistisch zijn op zo vals bejegend op Orwelliaanse wijze. Dat het allemaal psychologisch is kun je vooral zien aan de plastic laskappen die sommige mensen dragen. Als een mondkapje niet werkt, hoe kan zo’n ding dan in godsnaam iets nuttigs bijdragen. Maar goed, daar gaat het ook helemaal niet om, dat bewijst zo’n ding meteen. Het gaat er niet om dat we realistisch zijn, het gaat erom dat we GEHOORZAMEN. Mensen willen nou eenmaal DEUGEN. Mensen willen uitdragen dat ze doen wat er van hen verwacht wordt. Groepsdruk is een gevaarlijk fenomeen. Je kan dat opvoeren tot extreme levels. Het werkt zo goed dat je mensen iets kan laten doen waarvan ze wéten dat het niet werkt, maar hen er toch in laten geloven dat het wel werkt, zodat ze zichzelf kunnen voorhouden dat ze het doen om anderen daarmee te beschermen en daarmee zichzelf kunnen profileren als een gehoorzaam deugdzaam en sociaal schaap. Een ongelooflijk knap staaltje mindfuck voor gevorderden.”

Tekst: Jolanda Beenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *