DEN HAAG 21 JUNI 2020

De vrijheidsdemonstratie op 21 juni 2020 in Den Haag die georganiseerd zou worden door Viruswaanzin werd 2 dagen er voor verboden. Ook van de rechter mocht de demonstratie niet doorgaan. Toch was er wel een degelijk een demonstratie, op het Malieveld nog wel. Niemand houdt echte vrijheidsstrijders tegen. Geweldig! Er waren echt duizenden mensen. 4000? 5000? Zoiets. Niet slecht voor een verboden demonstratie. Hieronder een impressie van een belangrijke, mooie dag:

Aangekomen bij het Malieveld om ca. 12:00 op de hoek bij het provinciehuis, werden we tegen gehouden door 2 vriendelijke agenten. Zij gaven aan dat het verboden was om het Malieveld te betreden. Toch waren er op dat moment enkele tientallen mensen op het veld. Je mag het veld niet op anders dan voor doeleinden waar het normaal voor gebruikt wordt. Picknicken en sporten bijvoorbeeld. Met enkel een bloem in de hand ben je al een verdachte demonstrant. Het waren echt hele sympathieke agenten, ‘ze doen ook maar hun werk’ en gaven aan het risico te lopen aangehouden te worden wanneer je toch het veld zou betreden. Toe maar.

Tweehonderd meter verder was er geen agent te bekennen en durfden we het aan, zo zag het er op dat moment uit:

Dit was trouwens al wat later, rond 12:45 uur, toen de politie besloot het Malieveld te ontruimen. Je ziet in de verte dat de politie met en zonder paard het veld op kwam om mensen weg te sturen. Ze kwamen steeds meer onze kant op. We lieten het er niet op aankomen en stonden op en begaven ons in de richting van de hoek net buiten het veld waar een redelijke menigte ontstond. Daar was het gezellig druk. Anderhalve meter aanhouden lukte niet iedereen. Een man met een megafoon sprak de mensen vredelievend toe.

De politie te paard stond in tussen in lijn om de betogers te beletten het veld te betreden, want stel je voor:

We vonden het ergens wel onlogisch. Je begeven op het veld mocht niet, dus gaat iedereen naast het veld staan, maar men wil wel dat we de anderhalve meter aanhielden, ja dan kun je toch beter het veld op zou je zeggen.
Dat gebeurde op een gegeven moment ook. Op een gegeven moment kwam er vanachter de betonnen skatebordbaan een groep in zwart geklede gasten luidruchtig richting het veld lopen. Zij stoten gewoon door, met rookbommetjes en liepen gewoon het veld op. Of dit was toegestaan geen idee, het gebeurde gewoon. En toen ging de rest ook gewoon het veld op:

Het lijkt heftiger dan het is. We deden wel een stap naar achteren maar de sfeer was geen moment beangstigend. ME was wel aanwezig:

Leuk voor thuis, stoere verhalen voor op het werk. Saai was het in ieder geval niet. De politie moest even in vergadering. Wat moeten we hier nu mee aan? Dilemma’s:

Op een gegeven moment ging de groep in het zwart geklede mannen weer weg richting het centrum, anderen gingen daar achteraan. Het was toen redelijk rustig:

ME was steeds in de buurt:

De eerder besproken groep mannen in het zwart kwamen waarschijnlijk voor de sensatie, of om de boel te laten escaleren. Heb de indruk dat de serieuze vrijheidsstrijders zoals wij daar niet of nauwelijks in trapten en daar niet aan meededen. Die groep besloot zo om het kwartier in eens te gaan rennen met een hoop lawaai, in de richting van de ME en dan met iets te gaan gooien. En dan wandelden ze weer terug. Echte vrijheidsstrijders doen zo iets niet. Hieronder rechts een deel van die groep.

Een hele grappige tekst op deze plek. Live is het goed te lezen maar op de foto niet. Er staat: “DRINGENDE OPROEP VERLAAT HET MALIEVELD”:

Natuurlijk, een keer ga je naar huis. Nog een laatste vredelievende actie. Het centrum werd door de politie geblokkeerd dus een bloem bij het gemeentehuis leggen zat er niet in. Gelukkig kon ze hem bij de politie kwijt:

Willem bedankt!
Al met al een leuke gezellige dag. Veel aardige mensen gezien en gesproken. Bekenden en onbekenden. Elkaar geïnspireerd en ondersteund. Dit is hoe wij de strijd aan gaan, niet tegen het virus maar tegen de onderdrukking.
Dit was Den Haag, maar er gebeurde meer in Nederland. Zie onder de foto:

De foto hierboven het Malieveld om circa 15:30 uur.


Bij meerdere gemeentehuizen werden bloemen gelegd, bijvoorbeeld ook in Doetinchem, waar een collega verzetstrijder besloot niet naar Den Haag af te reizen maar actie te voeren bij het gemeentehuis in haar eigen gemeente, Doetinchem dus:

4 reacties

 • Jasper Gerinckx

  Democratie en vrijheid bestaan eigenlijk nooit echt. Het is ook niet zo relevant, evenals vrijheid van meningsuiting. Veel belangrijker is vrijheid van ervaringen of gedachten.

  Kijk maar eens naar de omstandigheden van familieleven of verjaardagsfeestjes waarbij er allerlei (doorgaans onzichtbare) verwachtingen bestaan van mensen om je heen. Er MOET dan vaak zo veel. Ook moeten mensen van zichzelf zo veel waarbij misschien een ouder als een stemmetje in het hoofd steeds met alles meekijkt en oordeelt.

  Abstracties zoals democratie en samenleving kunnen een manier zijn voor mensen om op een wat veiligere manier aan zichzelf te werken via gedrag of manifestaties waar ogenschijnlijk heel wat mensen “hetzelfde” over denken. Toch begint het eerst allemaal met onvoorwaardelijke zelfacceptatie en met waardering van datgene wat gewoon IS.

  Uiteindelijk is heel veel terg te voeren op aan bepaald wereldbeeld dat is aangeleerd op basis van de veronderstelling dat er na dit leven alleen nog maar een groot, leeg, zwart gat overblijft. Angst voor leven is geen goede voorbereiding op wat onvermijdelijk toch voor iedereen gaat komen. Ontkenning is nutteloos.

 • Goed omschreven. Duidelijk beeldmateriaal. Eerlijke weergave van de realiteit.
  1 kanttekening: politie was vriendelijk en stond naar mijn gevoel aan onze kant (wat Willem Engel ook van te voren aangaf). Natuurlijk werkten ze in opdracht van de Burgemeester, maar ze hebben ons vrij gelaten.
  De ME is een aparte eenheid met een ander doel. Voorkomen van escalatie. Dit hebben ze aan het einde wat te hard gedaan. Maar goed, er was ook een aardig grote groep sensatie zoekers die agressief protest voerden. ADO en Feyenoord supporters volgens de krant.

 • Liesbeth van der Hoop

  Inmiddels is het twee maanden later. Het enige wat ons nog rest, is het verspreiden van ander nieuws, waarin bijvoorbeeld staat, dat het middel hydrochloroquine wél werkt en een betrouwbaar middel is. De reden dat het verboden is, is dat het geen invloed heeft op ons DNA en er dus niet aan kan worden verdiend!
  Common sense tv geeft hierover goed commentaar. Het betekent dat er geen spoedwet hoeft te komen, omdat die alleen mag komen als er geen goed alternatief middel is. Dat is er dus wél: HCQ (zie boven)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *