DE DENKFOUTEN VAN PEPIJN VAN ERP

Het is goed dat er factchecking bestaat, in het tijdperk dat het fakenews je om de oren vliegt. Maar het wordt alleen maar verwarrender als factcheckwebsites zelf fakenews gaan verspreiden. En daar moet je op de site kloptdatwel.nl goed voor uitkijken. Op die site wordt getracht het verhaal van Willem Engel over aerosols en het coronavirus onder uit te halen. Dat valt te lezen in het artikel ‘de denkfouten van Willem Engel over het coronavirus‘. Op viruswaanzin.nl is daar trouwens keurig op gereageerd. Aanleiding was het interview met Willem Engel op Café Weltschmerz.

De ster van kloptdatwel.nl is Pepijn van Erp. Die man heeft echt overal verstand van. Om te beginnen heeft hij een negenjarige studie wiskunde gedaan. Later is hij zich gaan specialiseren in het debunken van complotverhalen. Hij is er heel trots op dat hij een rechtszaak heeft gewonnen van Willem Middelkoop inzake de inhoud van diens boek ‘Patronen van bedrog’. Middelkoop vocht vergeefs de harde kritiek van Van Erp aan, maar dit gaat voorbij aan het feit dat de essentie van het boek nog steeds overeind staat en de actualiteit bewijst praktisch in hoofdlijnen het gelijk van Middelkoop. Het boek gaat over de macht achter de zichtbare politieke macht en het monetair systeem. Verder is Van Erp ook gespecialiseerd in het debunken van 9/11 falls flag-theoriën, dat hij met groot enthousiasme doet. Net zoals hij ook verstand heeft van vaccinaties en enorm sceptisch is, niet tegen vaccins, nee natuurlijk niet, maar tegen antivaxxers.

Rode draad in de onderzoeken en betogen van Pepijn van Erp lijkt wel de politiek correcte opvatting. Want dat is wat hij steeds verdedigt. Van Erp is een zeer scherpzinnige schrijver, beschikt over zeer veel kennis over een breed aantal onderwerpen en geeft er blijk van zeer belezen te zijn. Waar haalt hij de tijd vandaan zou je zeggen. Welnu, hij werkt zelf niet, zijn vrouw werkt en zij verdient meer dan genoeg. Daarmee heeft hij tijd genoeg voor zijn hobby: sceptisch activisme.

Het staat er echt, hij is sceptisch activist. Dat is wat anders dan wetenschapper. Het is ook wat anders dan onafhankelijk onderzoeksjournalist. Zijn rode draad, zeiden we al, lijkt het verdedigen van alles dat politiek correct is. Dat in combinatie met zelf verklaard activist maakt hem nou niet bepaald het lichtend voorbeeld van onafhankelijkheid. Integendeel. Met zijn intelligentie schatten we hem in dat hij ook hele andere standpunten zou kunnen verdedigen, als hij zou willen, als het hem zou uitkomen.

Geheel in zijn gebruikelijke stijl pakt hij zijn lijdend voorwerp, in dit geval Willem Engel, keihard aan. Met woorden als ‘onzinnig’ en ‘klinkklare onzin’ typeert hij beweringen van Willem Engel. Grappig wordt het wanneer wiskundige Van Erp de analytisch bioloog Willem Engel plaatst in de categorie ‘amateurvirologen’.

Willem Engel geeft toe dat een aantal beweringen voor verbeteringen vatbaar waren. Positief als hij is geeft hij aan dat hij blij is met de kritiek van Van Erp, zo van: goed dat we elkaar scherp houden, dan komen we steeds dichter bij de waarheid. Een enorm contrast met de strijdwijze van Van Erp. Die maakt de denkfout door andermans stellingen keihard te moeten bashen met retorisch taalgebruik en daarmee de lezer te imponeren. Zo kun je misschien wel makkelijker overtuigen, maar kom je nou niet per se dichter bij de waarheid. Met factchecking heeft het al helemaal weinig te maken, maar meer met zijn grote ego.

Voordat Van Erp weer iets roept over vaccins of coronavirussen, gelieve eerst kennis te nemen van onafhankelijke wetenschappers als Dr. Judy Mikovits (nee die is niet omstreden, er is alleen geprobeerd haar monddood te maken), Dr. Sherri Tenpenny, Professor Dolores Cahill. En kijk ook eens naar The Highwire, dan leer je nog eens wat factchecking echt is.

12 reacties

 • Ervaringen worden graag persoonlijk gemaakt omdat bij voorkeur mensen worden gezien als de bron van cognitieve dissonantie waartegen men zich wil verzetten. De echte denkfout bestaat er dan uit dat men andere mensen wil zien als de bron van de eigen emoties waar men zelfgekozen betekenissen aan toeschrijft.

  “The entire vaccine program is based on massive FRAUD.”—Dr. Russell L. Blaylock, M.D., neurosurgeon, editorial staff of Journal of American Physicians and Surgeons

  “Vaccinations do not work. They don’t work at all.” —Dr. Lorraine Day, MD

  “Vaccinations are now carried out for purely commercial reasons because they fetch huge profits for the pharmaceutical industry. There is no scientific evidence that vaccinations are of any benefit.” —Dr. Gerhard Buchwald, MD, “Vaccination: A business based on FEAR”

  “Don’t get your flu shot.” —Dr. Raymond Francis, D.Sc., M.Sc., RNC, chemist, MIT graduate

  “My own personal view is that vaccines are unsafe and WORTHLESS. I will not allow myself to be vaccinated again. Vaccines may be profitable but in my view, they are neither safe nor effective.” –Dr. Vernon Coleman, MB, ChB, DSc (Hon)

  “Everyone who is vaccinated is vaccine injured—whether it shows up right away or later in life.” —Dr. Shiv Chopra, B.V.S., A.H., M.Sc., PhD, Fellow of the World Health Organization, former senior scientist at Health Canada

  “The pediatrician indoctrinates your child from birth into a lifelong dependency on medical intervention. The first stage of indoctrination is the ‘well-baby’ visit. The well-baby visit is a cherished ritual of the pediatrician that enhances their income and does nothing constructive for your child. It’s a worthless visit.” — Dr. Robert Mendelsohn, MD, board certified pediatrician

  “Vaccines are the backbone of the entire Pharmaceutical Industry. If they can make these children sick from a very early age, they become customers for life. The money isn’t really to be made in the vaccine industry. The money is made by Big Pharma with all of the drugs that are given to treat and address all of the illnesses that are subsequent to the side effects of vaccines.”—Dr. Sherri Tenpenny, D.O. (osteopathic medical doctor)

  “Studies are increasingly pointing to the conclusion that vaccines represent a dangerous assault to the immune system leading to autoimmune diseases like Multiple Sclerosis, Lupus, Juvenile Onset Diabetes, Fibromyalgia, and Cystic Fibrosis, as well as previously rare disorders like brain cancer, SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), childhood leukemia, autism, and asthma.”—Dr. Zoltan Rona, MD, “Natural Alternatives to Vaccination”

  “The vaccine industry is itself a FRAUD. I spent my whole career studying vaccines.”—Dr. Shiv Chopra, B.V.S., A.H., M.Sc., Ph.D., Fellow of the World Health Organization, “Corrupt to the Core”

  “The greatest danger to your health is the doctor who practices modern medicine.” —Dr. Robert Mendelsohn, MD, board certified pediatrician

  • Hoe zit het met de vaccinatie tegen kinderpolio? De kinderen die voor hun leven gedoemd zijn omdat hun ouders uit religieuze overwegingen hun kinderen niet hebben ingeënt tegen polio, hoe zit het daarmee?
   Makkelijk lullen als je zelf volwassen bent, gevaccineerd bent geweest tegen mazelen, waterpokken en polio, en nu gezond bent. Jij krijgt geen van die ziekten meer. Dan kun je makkelijk tegen vaccins zijn.

   • Mijn broer werd toen hij anderhalf jaar oud was ‘griepachtig’ kort nadat hij een vaccinatie had gekregen bij het consultatiebureau. Kort daarna bleek dat hij polio had gekregen. De intuïtie van een moeder klopt bijna altijd; zij had gezien dat in dat consultatiebureau een en hetzelfde spuitje werd gebruikt. Zij schreef het feit dat hij polio heeft gekregen toe aan een verslechterde weerstand als gevolg van het vaccin dat hij had gekregen.

 • Wanneer we Van Erp’s inkomen bekijken, dan zal het niemand verbazen daar een werkgever als bv Soros tegen te komen. OSF betaalt erg goed, vraag maar aan onze politici.

 • Dirk den Hollander

  Nou wel een zielige reactie op de fact checking van Pepijn van Erp. Werkelijk GEEN ENKEL inhoudelijk argument , het enige wat er gebeurt is een poging de persoon zelf af te kraken. Zelfs zijn vrouwe wordt erbij gehaald.
  Real Trumpish. Valt nog mee dat de conclusie niet is: you are a rude person, you are fake news, you should be ashame.
  And: who the shoe fits …..

  • Geen inhoudelijk argument, dat klopt ten dele. Het is geen wetenschappelijke blog, maar het gaat er hier om de werkwijze van de heer Van Erp te verklaren. Dat je dat ziet als de persoon zelf af te kraken is je eigen conclusie. Hij wordt inderdaad aardig hard aangepakt, maar de dingen mogen best wel eens een keer gezegd worden zoals ze zijn. En het is ook een beetje zijn eigen werkwijze dus daar zal hij dan ook zelf wel tegen moeten kunnen.

 • Louter op de man spelen, geen inhoudelijke behandeling maar op een opvallende persoonlijke manier iemand (en niet iets) afkraken.
  Het heeft er alle schijn van dat de schrijver iets persoonlijks af te rekenen heeft met Va Erp.
  Heeft hij een blauwtje gelopen bij de vrouw van Van Erp?
  Of heeft hij Van Erp proberen te verleiden en kreeg hij een linkse directe?
  Is hij afgunstig op de brede kennis van Van Erp?
  Heeft de uitgever van het boek van Van Erp een boekje van de schrijver van deze rancuneuze ‘bespreking’ geweigerd uit te geven?
  Zoiets moet het zijn, want de rancune, wraak, woede spat ervan af.
  Mogen wij de schrijver vragen een maandje geen letter te publiceren over framen? Want dit is een schoolvoorbeeld van framen, op de man spelen, zielig rancuneus zijn en dan losgaan!
  Laat hij eens nadenken waarom hij zelf doet wat hij in anderen veroordeelt.

 • De reactie van Admin is overigens ook om te huilen zo zielig.

  “Dat je dat ziet als de persoon zelf af te kraken is je eigen conclusie.”

  Dit zegt genoeg. Admin doet alsof hij niet lezen kan. Hij weerlegt niks, valt alleen aan. Framen dus.

  Oratio pro domo, dat is wat je ziet. Vooral geen fouten toegeven, meteen de ander aanvallen.

  “Geen inhoudelijk argument, dat klopt ten dele. Het is geen wetenschappelijke blog, maar het gaat er hier om de werkwijze van de heer Van Erp te verklaren.”

  Hoezo ten dele? Welk deel is wel degelijk niet inhoudelijk?
  Wie zegt dat het een wetenschappelijk blog is of moet zijn?
  De werkwijze van Van Erp wordt nergens verklaard. Er worden alleen smerige insinuaties en zielige jij-bakken gepresenteerd.

  Infaam zwartmaken, huillie huillie doen, beschuldigen besmeuren.
  De schrijver maakt zich voorgoed ongeloofwaardig.

 • “Die maakt de denkfout door andermans stellingen keihard te moeten bashen met retorisch taalgebruik en daarmee de lezer te imponeren.”

  Dit is precies wat dit artikel doet: bashen en framen!

  • Beste Han, je zit er wel echt mee, zoveel reacties. best vervelend. Om je eigen woorden te gebruiken: de rancune, wraak, woede spat ervan af.

 • Even over Pepijn van Erp; deze vervelende betweter is grote vriend van Cees Renckens, een net zo vervelende betweter. Beiden ontkennen dat de ziekte van Lyme chronisch kan worden indien niet tijdig gediagnosticeerd en behandeld. Ze zijn ook anti alternatieve geneeskunde dus mogelijk niet alleen betaald door Soros maar ook door big Pharma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *