BERLIJN 29 AUGUSTUS 2020

Een historische dag zou het worden. En dat is het ook. Volgens de NOS waren er tienduizenden demonstranten, wie de foto’s zag en wie er aanwezig waren weten beter: MILJOENEN waren er. En het gaat nog een paar dagen door. Uit tigtallen landen zijn demonstranten aanwezig. Dat valt op te maken uit de talen die je hoort en de vlaggen die mensen bij zich hebben. Politie was er ook veel, heel veel, maar die gedragen zich goed. Ze zijn lang niet zo intimiderend als in Den Haag.

C.W. Faasse is met zijn gevolg vanmorgen om 4 uur vertrokken. Zonder aanhangwagen, want dat is niet handig met parkeren. Tot op een uur wandelen van het centrum konden ze met de auto komen. Of er echt miljoenen mensen waren konden ze niet vaststellen, maar aan de drukte te zien moeten het er minstens honderdduizenden mensen zijn. Ook de zijstraten en de parken waren vol met mensen.

De speech van Robert F. Kennedy was zeer indrukwekkend en was goed te volgen. Hij maakte een vergelijking met de jaren dertig. Een vergelijking die niet bij iedereen in goede aarde zal vallen. Maar het is nogal wat, wat er momenteel gebeurt. Ook maakte hij een zinspeling naar de speech uit 1961 ook in Berlijn van zijn oom John F. Kennedy, die het gevleugelde ‘Ich bin ein Berliner’ uitsprak. Volgens Robert F. Kennedy zijn we allemaal Berliner!

De menigte is vastberaden en eist het aftreden van Merkel. De demonstraties zullen doorgaan, net zolang als nodig is. In de reguliere media hoor je dat de demonstratie halverwege werd opgebroken omdat de anderhalve meter afstand niet werd aangehouden en ook hield men zich niet aan de mondkapjesplicht waar die gold. De ooggetuigen die ik sprak hebben daar niks van gemerkt.

De vraag is wat het effect zal zijn van deze historische demonstratie. Zal de politiek zich er iets van aantrekken? Zullen meer mensen zich hierdoor laten inspireren? De tijd zal het leren. Het is niet zeker. Een paar weken geleden waren er 1,3 miljoen demonstranten. Dat had vooralsnog geen effect op het beleid van de machthebbers. Maar als zelfs de misschien wel grootste demonstratie ooit uit de geschiedenis geen effect daarop zal hebben, wat dan wel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *