GEVOLGEN MONDKAPJESTEST KASSA EN TU DELFT

Voor mensen die genoeg hebben van de mondkapjes kwam het bericht van Kassa als geroepen. Het programma Kassa van BNNVARA liet een team van de TU Delft een aantal mondkapjes testen. De resultaten waren erbarmelijk. De mondkapjes hielpen niet tegen virusverspreiding vanwege lekkages. Alleen het medische mondkapje voldeed wel. Echter is die niet toegestaan voor de burgerij, omdat men bang is dat er in het ziekenhuis tekorten ontstaan.

Het OMT reageerde dat mondkapjes als zodanig niet dé oplossing zijn voor het virusverspreidingsprobleem, maar als aanvulling moet worden gezien. In het kader alle beetjes helpen. Op die manier verantwoordt het OMT en daarmee ook de regering om het mondkapjesbeleid te handhaven of zelfs uit te breiden.

Ook het Nederlands Normalisatie Instituut gaat zich bemoeien met de mondkapjes en heeft aangegeven een Keurmerk te gaan introduceren voor mondkapjes. De bedoeling is om consumenten en professioneel inkopers te helpen de juiste keuze te maken bij de aanschaf van herbruikbare medische mondkapjes. Over twee maanden wordt het schema bekend gemaakt op welke eigenschappen zo’n mondkapje getoetst gaat worden. Dus wie denkt dat wanneer we ons nu allemaal nog eventjes aan de regels houden, we dan snel van het coronavirus af zijn, ziet dat onze instituten daar in ieder geval niet van uitgaan.

Zo’n keurmerk is niet per se goed nieuws. Het zal een mondkapje in ieder geval duurder maken. Hopelijk wordt niet alleen meegewogen of een mondkapje helpt een virus tegen te houden, maar ook wordt er ook rekening gehouden met zuurstofdoorlaat, CO2 ophoping, toxische stoffen, et cetera. En wordt er aangegeven hoe lang achter elkaar je zo’n mondkapje op mag hebben. En wordt er aangegeven in welke gezondheidstoestand je moet verkeren om een mondkapje te mogen dragen zonder in de problemen te mogen komen.

Ga er maar van uit dat wanneer er eenmaal een keurmerk is, men hier en daar ook uitsluitend mondkapjes met keurmerk gaat toelaten. Het probleem hiermee is dat de mondkapjes die het beste, of beter gezegd het minst slecht, virussen tegen houden, ook het minst comfortabel zijn. Mondkapjes die de beste bescherming bieden, de FFP3, laten slechts 2% van de microbiologische deeltjes door. Maar na 2 uur ademen door zo’n ding ben je uitgeput.

Al met al is het niet zeker of de testresultaten van de TU Delft die Kassa uitzond, gunstig uitpakken. Hadden ze dan beter achterwege kunnen laten? Nee, dat ook weer niet. Het schept voor de burgers in ieder geval duidelijkheid. Maar de overheid en haar instituten weten er weer zo’n draai aan te geven dat de burger hiermee van de regen in de drup komt.

Toch kun je dit ook slim uitspelen. Zolang er nog geen gekeurde mondkapjes zijn, kun je verwijzen naar dit onderzoek, dat duidelijk laat zien dat het om schijnveiligheid gaat. ‘Alle beetjes’ helpen gaat niet op. TU Delft zegt dat het hooguit een verschil maakt bij hoesten en niezen. Maar als je met hoesten of niezen je hand, je ellenboog of een zakdoek gebruikt, bereik je hetzelfde effect. Daar heb je geen mondkapje voor nodig. Maar het is zoals zo vaak tegenwoordig: het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. De feiten zijn niet meer belangrijk tegenwoordig.

Even wat anders. Er was laatst een Duitse arts die zei dat je het gebruik van mondkapjes kunt trainen. Hij bedoelt waarschijnlijk dat je met de verminderde zuurstofopname de aanmaak van rode bloedlichaampjes en hemoglobine stimuleert. Zoals je dat ook kan doen wanneer je in de bergen bent. Ja dat zal wel, maar dat vereist wel een bepaalde basisconditie. Bovendien blijven de andere bezwaren bestaan, zoals de CO2 ophoping en de toxische stoffen van de stof van het mondkapje. Interessant is onderstaande tabel, die toont dat bovenin de bergen het zuurstofpercentage met hele procenten terug loopt. Interessante vraag: lopen ze daar hoog in de bergen ook met mondkapjes op? Of heeft het virus daar zelf ook last van hoogteziekte?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *