MONDKAPJES TEKEN VAN ZWAKTE

In de ons omringende landen zijn mondkapjes in veel gevallen verplicht, bijvoorbeeld in winkels en andere gebouwen. In ons land gelukkig nog niet en dat is maar goed ook. Laat iedereen zelf besluiten wel of geen mondkapje te dragen.

Over de zin en onzin van het dragen van mondkapjes valt veel te zeggen. Velen zijn er van overtuigd dat het helpt. Maar er zijn ook wetenschappers die zeggen dat het averechts werkt. Hoe zit het?

Mondkapjes zijn in eerste instantie bedoeld om de ingeademde lucht te filteren, niet de uitgeademde lucht. Of de aerosolen die het virus dragen door het mondkapje heen gaan, hangt af van de dichtheid van het filter. Of het mondkapje helpt hangt ook af van of je hem goed gebruikt en hoe vaak je hem vernieuwd. Medische mondkapjes kennen we in 3 beschermingsklassen: FFP1, FFP2 en FFP3. De FFP1 mondkapjes laten 22% van de microbiologische deeltjes door, de FFP2 8% en de FFP3 slechts 2%. Wanneer je besluit het zekere voor het onzekere te nemen en daarom te kiezen voor de FFP3, weet dan dat ademhaling lastiger zal gaan. Als je de zijkant wat open laat gaat het weer wat makkelijker maar ben je minder beschermd, kun je net zo goed die FFP1 nemen, of helemaal geen. Na 2 uur ademhalen door een goed gemonteerd FFP3 ben je uitgeput!

De standaardmondkapjes filteren naar binnen toe net zo goed als naar buiten toe. Dat betekent volgens sommige wetenschappers dat wanneer je al besmet bent, je jezelf nog meer besmet omdat de uitgeademde aerosolen met het virus aan de binnenkant van het mondkapje blijven zitten en nogmaals ingeademd kunnen worden.

Een oplossing daarvoor is een ventiel op je mondkapje. Maar met zo’n mondkapje bescherm je alleen je zelf en juist niet een ander.

Per saldo hebben mondkapjes niet zo heel veel zin, behalve in de medische sector waar ze precies weten wanneer en hoe ze die moeten gebruiken, eventueel in combinatie met een veiligheidsbril, omdat virussen het lichaam ook binnen kunnen komen via de traanklieren.

Andere hygiënische voorzorgsmaatregelen zijn in het dagelijks leven effectiever zoals handen wassen en in je ellenboog hoesten. Maar daarbij moeten we ook niet overdrijven want we moeten nu eenmaal weerstand op bouwen en dan we moeten we wel ergens aan blootgesteld blijven worden.

Maar die mondkapjes met ventiel zijn eigenlijk heel geschikt voor onze maatschappij. Ze zijn weliswaar minder veilig dan zonder ventiel, omdat ze eerder lekken en omdat je alleen je zelf er mee beschermt. Maar ze zijn wel comfortabeler, je houdt het ademen langer vol.

Juist de eigenschap dat je alleen jezelf er mee beschermt, past perfect in idealen zoals keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Idealen die we nu in deze coronadictatuur kwijt aan het raken zijn.

Laat de keuze van het wel of niet dragen van een mondkapje bij het individu. Het is dan zijn of haar eigen risico om besmet te raken. Dat is te verantwoorden omdat we zien dat het risico om ziek te worden of om te sterven door het coronavirus niet zo heel groot is. Mensen die het risico op besmetting niet willen lopen en dat denken te kunnen voorkomen met een mondkapje, moeten vooral dat mondkapje gaan dragen. Met of zonder ventiel, maar ga niet anderen verplichten om een mondkapje te dragen voor jouw veiligheid, jouw schijnveiligheid, maar draag er dan zelf een.

Het dragen van een mondkapje in het openbare leven is een teken van zwakte. Dit is niet denigrerend bedoeld naar mensen in kwetsbare groepen, dat zou je lichamelijke zwakte kunnen noemen en daar kun je niks aan doen. De stelling is meer bedoeld als teken van mentale zwakte: mankeer je lichamelijk niks maar draag je toch een mondkapje en of vind je dat iedereen een mondkapje moet dragen, dan is dat mentale zwakte. Dan ben je bang en of gezwicht voor de onderdrukking.

Aan bange mensen hebben we niks, daar kun je geen oorlog mee winnen. Moedige mensen hebben we nodig. En moedige mensen dragen geen mondkapje als dat niet nodig is!

dd. 29 april 2020

P.S.: Daar komt nog bij, waar moet je ze kopen. De reguliere leverancier had ze weg gegeven aan het ziekenhuis. Gewoon een PR stunt natuurlijk maar tegen een trouwe klant moet je dan nee verkopen. Als je dan op internet een adres gevonden hebt zou dat zomaar een mondkapjes fraudeur kunnen zijn. En dan zou je verplicht zijn om iets te dragen wat uitverkocht is?

Een reactie

  • De discussie over mondkapjes is nog lang niet over. Ik heb wel een paar opmerkingen over de stellingname, die vooral de grondslagen van deze samenleving betreffen: we leven in een liberaal land, waarin zelfbeschikking en eigen verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan. Die waarden staan momenteel onder druk. Deze maatschappij heeft ook een belangrijke pijler in de sociaal democratie, waarin eigen verantwoordelijkheid ook betekent dat je je solidair opstelt, en je vrijheid niet viert ten koste van anderen. Dat is ook verantwoordelijkheid nemen die niemand anders voor je kan nemen. Dus ook dat spreekt van persoonlijke soevereiniteit. Het is in het verkeer de eerste les die ik leerde: je bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen gedrag, daarnaast heb je rekening te houden met het mogelijk onverantwoordelijke gedrag van de medeweggebruiker. Dat kan een kind, een bejaarde, een fietser, een dronken persoon of een egoïstische onverlaat zijn. Het maakt niet uit, jij kunt laten zien dat je in staat bent om als soeverein persoon de beslissing te nemen even de betere te zijn, en zowel je eigen belang als dat van die onverlaat (en alle overige weggebruikers) binnen je eigen vermogen te dienen. In de stellingname mis ik die tweede pijler, die voor mij wel belangrijk is. Zeker in de corona discussie neem ik die mee in mijn wegingen. Als de balans tussen die twee pijlers verkeerd is, komt één van die twee pijlers onder druk te staan. Soms is dat noodzaak, soms is het gevaarlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *