YOUP, ONZE GROTE INSPIRATOR

59 jaar geleden was Youp doortastender dan nu. Maar de boodschap van Flappie is Youp vergeten.

Youp van ’t Hek, onze nationale hofnar, stak de draak met alle corona-kritische mensen. Zijn onvermijdelijke infantiele kerstliedje Flappie bouwde hij om naar Wappie, de hoofdpersoon in het liedje die in zijn ogen lichtzinnig omgaat met het corona virus en de overheidsmaatregelen. In zijn liedje eindigt Wappie stervende op de IC, uiteraard aan corona. Waarmee hij wil aangeven dat we wel kritisch moeten zijn op de Wappies maar kennelijk niet op de overheid.

Helemaal bond maakt Van ’t Hek het in een reactie op een brief van een corona kritische medestrijder, die geheel onderbouwd Van ’t Hek terecht wijst. Zijn reactie:

U bent lekker kort van stof.
Als ik tijd had gehad had ik het gelezen!

Geluk & zo

Youp
Verstuurd vanaf mijn iPhone

Van caberatiers mag worden verwacht dat ze maatschappij kritisch zijn, kritisch op alles, en met originele inzichten komen die burgers over het hoofd zien. Maar met zijn huidige uitlatingen diskwalificeert Van ’t Hek zich volledig. Hij heeft zich niet verdiept in de beweegredenen van de corona kritische mensen, de zogenaamde wappies en complotdenkers. Hij trapt met open ogen in de leugens van de media en de overheid, en bij hem, gezien zijn vroegere beroep, is dat extra kwalijk. Ronduit laf en zwak is zijn reactie op de brief, waarmee hij aangeeft dat het hem niet eens interesseert.

Wat 59 jaar maatschappelijke vorming (lees brainwashing) met een mens kan doen. (Of 40 jaar, hij schreef het in 1980). Als we goed luisteren naar de tekst en we projecteren dat naar 2020, dan zit daar een boodschap in.

Flappie het konijn was zoek. Iedereen zocht naar Flappie. Vader zei dat je niet in de schuur hoefde te kijken want daar kon Flappie niet zijn. Youp was geheel teneergeslagen dat Flappie weg was, maar kon niet vermoeden dat zijn eigen vader hier achter zat. Je eigen vader, die heeft toch het beste met je voor? Flappie bleek het hoofdmenu bij het kerstdiner… geslacht door vader in de schuur.

In het corona tijdperk: we hoeven niet kritisch te zijn op de overheid, want die zal ons toch niet voor de gek houden. Je kunt je toch niet voorstellen dat Vadertje Staat zo kwaadwillend is? Intussen worden onze vrijheid en democratie vermoord door de overheid zelf, verhuld door angst en leugens.

Wanneer Youp wel kritisch was geweest ten aanzien van de overheid, dan had hij die kwaadwillendheid wel gezien. De bewijzen liggen voor het oprapen, maar niet in het NRC natuurlijk.

De kleine Youp had op 2e kerstdag 1961 wel een oplossing voor de kwaadwillendheid van zijn vader. Zijn vader was opeens verdwenen, zoals Flappie de dag ervoor. Kunnen we daarvan wat leren? Kunnen we die oplossing loslaten op de kwaadwillendheid van Vadertje Staat?

P.S.: Er verscheen nog een andere, veel leukere versie van Flappie, namelijk de engelstalige vertolking van Todd Rundgren, een legendarische topproducer, die hiermee Youp wel erg veel eer geeft. Eer die Youp nu eigenlijk totaal niet waard is, zijn staat van dienst verbleekt met zijn huidige handelswijze. Hoe kritisch kun je zijn als je voor het NRC schrijft? Dat is net zoiets als kritisch AVRO-lid. Weg ermee.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *