GASTBLOG: IMPACT VAN MONDKAPJES OP HET DAGELIJKS LEVEN

Onderstaand een aandoenlijk verhaal van een vrouw die de dagelijkse taferelen met mondkapjes gadeslaat. Een bijna onwerkelijke situatie waar we ons in bevinden, een treurige aanblik. Hoe lang moeten onszelf dit nog aan doen?

Karen Smits schreef de volgende tekst die ze graag zou willen delen met de wereld:

In enkele dagen tijd zie ik wat de impact van het dragen van een mondkapje met mijn medemens doet. Zo was ik afgelopen zondag boodschappen doen, eerst in een supermarkt die haar personeel vrij laat zelf een keuze te maken over het wel of niet dragen van een mondkapje, vervolgens in een supermarkt waar medewerkers verplicht een mondkapje moeten dragen. Het sluimerende gevoel van angst sloeg haar tentakels naar mij uit, als gevoelsmens herken ik dit en beweeg mij er zo goed en kwaad als lukt tussendoor. Dus ik doe mijn best te glimlachen naar mensen die mij vanachter hun mondkapje verwijtend aankijken, ik maak hartelijk ruimte voor de klanten die met mondkapje open angstige blik trachten met een zo groot mogelijke boog om mij heen te lopen. Ik maak grapjes richting het meisje van een jaar of vier dat mij met grote verbaasde ogen aankijkt, en vervolgens vragend naar haar moeder kijkt. De vraag is overduidelijk op haar gezicht te lezen, waarom draagt mama een mondkapje en deze mevrouw niet? Ik doe bewust of het er niet is en gedraag mij vriendelijk en normaal richting zowel moeder als kind maar inwendig ben ik intens verdrietig. Wat voor een verwarrende omgeving moet dit zijn voor dit meisje, en met haar zovele kinderen, om in op te groeien. Ik zie in gedachten de gesprekken voor me die straks thuis gevoerd worden, hoe mama uitlegt dat er mensen zijn die egocentrisch geen mondkapje willen dragen maar mama het goede voorbeeld geeft.

Het stemt me nog verdrietiger, ik schud dit verdrietige beeld van mij af terwijl ik met manlief grapjes maak en de inhoud van onze twee karren op de band leg. Ik probeer om de kassa medewerker erin mee te krijgen, zijn norse gedrag en bozige blik die boven zijn armoedig uitziende mondkapje priemt is niet uitnodigend, laat staan klantvriendelijk. Wederom vermaan ik mijzelf en herhaal in gedachten ‘het is angst dat deze mensen in de greep houdt’. Zij doen (on)vrijwillig mee aan het grote psychologische experiment dat moet aantonen hoe wij als autonoom en zelfdenkende wezens in staat zijn tot gedragsverandering. Ik zeg iets vriendelijks én grappigs tijdens het afrekenen en wens de kassa medewerker een fijne zondag. Er komt geen reactie terug en ik vergeet bijna de lege tweede kar mee naar buiten te nemen wat leidt tot een hartelijk lachsaldo bij mijn man en lachend verlaten wij de winkel.

Bij de andere supermarkt doet het altijd vriendelijke meisje achter de balie enorm haar best om met haar spontane uitstraling het mondkapje te overstralen, ik mis echter haar guitige glimlach. Ze is zo sprankelend en mooi als ze lacht, ik loop de winkel in en manouvreer met mijn kar tussen de klanten door. Plotseling realiseer ik me dat ik nu al de glimlach en vriendelijke blikken mis van de mensen om mij heen, er kan nog zoveel vrolijke variatie in mondkapjes zijn, niets is zo prettig als de vriendelijkheid en hartelijkheid in je medemens te zien. Die glimlach of knipoog die ik regelmatig zag tijdens boodschappen doen, ik realiseer me dat ik al maanden geen knipoog of plagende opmerking van anderen meer heb meegemaakt. Ik kap de gedachte bewust af voor deze kans krijgt uit te groeien tot een deprimerend toekomstbeeld.

Zondagen zijn gelukkig rustige dagen, want al begrijp ik het beleid om een kar per klant verplicht te stellen (een teller boven de deur is zoveel handiger) ik vind het niet prettig boodschappen doen. Ik herken een mevrouw die ik net in de andere supermarkt zag, daar was zij met trolley, zonder mondkapje op boodschappen aan het doen, en oogde enigszins ontspannen. Nu loopt ze gespannen met kar en mondkapje op. Ik heb medelijden met haar en onderdruk wederom de neiging om even een bemoedigende aanraking te geven, ze was zo goed bezig om zonder de tentakels van angst te bewegen en nu had ze zichzelf toch gewonnen gegeven. Ook onder de medewerkers, die ik wekelijks zie ik omdat ik gemiddeld 2 tot 3 keer per week in deze supermarkt kom, hebben een gespannen uitstraling. Zo graag zou ik ze willen uitleggen dat ze dit mondkapje moeten dragen omdat hun baas heeft ingestemd met deelname aan het grote gedrags-experiment. Ik zie mijzelf in gedachten met een grote spandoek aan mijn kar door de winkel lopen, een doek met daarop de tekst ‘laat angst niet langer regeren, pak de regie over je leven terug’.

Op de terugweg in de auto praten manlief en ik, we doen dit wekelijks, onze ervaringen delen. Hij had zich geïrriteerd aan het gezin waarvan vader en kinderen verveeld in de auto hingen terwijl moeders de vrouw in haar eentje de boodschappen achter in de auto aan het laden was. We delen de mening dat het zo intens verdrietig is om te zien dat mensen zo in de greep van angst zijn. We geven aan elkaar toe dat we verdrietig en moedeloos worden van hoe onze overheid het meer en meer voor elkaar lijkt te krijgen om zonder onderbouwde argumenten veranderingen in het publieke en privé leven door te voeren. Zo’n moment duurt nooit lang want beiden doen we ons best om op een positieve manier uit te dragen dat er geen reden voor angst is, we kennen beiden de feiten die uit diverse statistieken te halen zijn. Er is op dit moment geen killer virus actief, er zijn vooral misleidende berichtgevingen actief. Berichtgevingen waarin terminologie voortdurend aangepast wordt aan de boodschap die uitgedragen moet worden, daar waar in maart er dreigende berichtgevingen naar buiten gebracht konden worden over zieken en doden gaat het nu over besmettingen. Ineens zijn mensen die besmet zijn a la minute de zieken die de maatschappij bedreigen. Geen wonder als je dat als waarheid omarmt dat je bang bent. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan wil je op dit punt van de zelfbenoemde pandemie nog steeds ervan overtuigd zijn dat er geen reden tot paniek is.

Zo graag zou ik mensen in mijn omgeving iets meegeven van die stabiliteit en nuchterheid. Ik zie familie en vrienden afglijden, ze verdwijnen in een rook van angst. Trekken zich terug, willen niet meer afspreken, met Belgische vrienden is er dan ook nog het argument ‘dat we niet in de bubbel zitten’. Telkens weer herhaal ik voor mijzelf mijn mantra, ‘een lange adem is er nodig om dit uit te zitten, de waarheid weet altijd een weg te vinden’. En tot die tijd doe ik mijn best om positiviteit en vriendelijkheid de wereld in te helpen, maak ik grapjes met medewerkers in winkels, glimlach naar mensen die mij vanachter hun mondkapje angstig of verwijtend aankijken, ben ik oprecht blij als ik eens ergens kom waar men in is gaan zien dat desinfecterende handzeep meer stuk maakt dan ons lief is. Negeer ik het nieuws in de mainstream media en ben oprecht blij met de alternatieve media. Van tijd tot tijd heeft ook een optimist, die ik van nature ben, het nodig om even dat steuntje in de rug te vinden, dat gevoel te ervaren dat ik hier niet alleen sta in mijn visie en positieve bewegen. Dus deze tekst is voor al die mensen die net als ik zich een eenzame vriendelijke strijder voelen 🙂

Karen Smits, 5 oktober 2020

25 reacties

 • Geweldig goed geschreven stukje Karen. Helemaal mee eens.
  Helaas is ons land niet zo tolerant en democratisch als we altijd roepen.
  Mensen zijn angstig door alle berichtgeving. We worden bespeeld lijkt het wel. Best lastig om bij jezelf te blijven en te staan voor je eigen overtuigingen. Wel natuurlijk binnen de wettelijke kaders, want we zijn (nog) geen anarchisten.
  Laten we het goede voorbeeld geven. Je beschrijft het zo mooi.
  Dapper van je en zo inspirerend voor anderen !

 • Wauw wat mooi geschreven Karen. Dit is precies hoe ik mij ook voel.

 • Dorothe stolwijk

  Met ieder woord eens…werk zelf in een supermarkt , en ben de enige die besloten heeft geen mondkapje te dragen . Voel mij automatisch de paria onder m’n collega’s.
  Dit weegt zwaar , ook omdat m’n baas aangaf dat dit wel doorgegeven zal worden aan het hoofdkantoor.
  Maar mijn gezondheid ( zowel lichamelijk als geestelijk) weegt hierin zwaarder…

 • Gelukkig zijn er steeds meer mensen die inzien dat al deze maatregelen meer kapot maken dan kwetsbaren beschermen.
  Ik houd mezelf voor dat het Covid – 19 virus binnenkort vanzelf uitdooft, zeker als je naar de bemoedigende beelden kijkt van feestende Chinezen op hun festivals : het kan daar eindelijk weer!!
  In de tussentijd manoeuvreer ook ik zonder mondkapje door de winkel en geeft het een vervelend gevoel als ik verwijtend wordt aangestaard.
  Maar ik weiger iets te dragen wat niet werkt en nog slecht is ook voor mijn gezondheid.

 • izerina van der linden

  Wat een mooi stuk. Ik was vanochtend al blij,toen ik in de behandelkamer van de fysiotherapeut mijn kapje af mocht. “doe ook maar”zei ik en we hadden naast de behandeling een gewoon gesprek.

 • Beste Karen, Ik ben er helemaal stil van.
  Wat goed en mooi verwoord, precies zoals ook ik en mijn gezin ons voelen. Het is echt een kwestie van lange adem hebben, want de waarheid gaat zeker zijn weg vinden. Angst maakt alles kapot, liefdevolle benadering kan de angst hopelijk wegnemen. Dankjewel voor deze mooie brief. Ik ga hem zoveel mogelijk delen.

 • Wat een zelfingenomen stuk. Al die domme mensen. Maar wij? Nee ik en manlief weten beter, wij lezen alternatieve media.
  Ondertussen 5000 besmettingen.
  Het virus heeft nog steeds de potentie in zich de zorg volledig te ontwrichten.
  Laten we voorzichtig zijn met z,n allen

  • Beste Kobus,
   Wat betekent een “besmetting” nu helemaal, wat zijn de klachten, hoe ernstig is het, wat is de leeftijd. Misschien ben je besmet volgens de test maar heb je absoluut geen klachten. Daarbij geeft de test zelf geen betrouwbare uitslag.
   De uitvinder van de test (PCR-test) dr. Kary Miller heeft zelf gezegd dat deze test niet gebruikt kan worden voor
   infectieuze ziektes, dus in het vaststellen van de aanwezigheid van het virus zelf.
   Voor wat betreft het ontwrichten van de zorg en, voeg ik toe, de hele samenleving komt door de genomen
   maatregelen en niet door de virus.
   Informeer jezelf.

  • Beste Kobus,
   Prima dat je een eigen mening hebt, maar die moet je wel ergens op kunnen baseren. Ik ben heel benieuwd waar jij je dan op baseert, behalve dat je zo te zien de mainstream media goed volgt. Ik nodig je uit om de vragenlijst in mijn blog ‘waar blijven de antwoorden op legitieme vragen’ in te vullen. Tot nu toe is die lijst vooral ingevuld door ‘kritische / wakkere’ mensen en nog nauwelijks door de ‘politiek correcte / volgzame’ mensen. En we zijn zo benieuwd naar hun argumenten en verklaringen. Misschien dat jij kunt uitleggen waarom wij er zo vreselijk naast zitten(?)

  • Dit verhaal had van mij kunnen zijn. Zo jammer dat er zoveel schapen zijn. Gebruik aub je gezond verstand!!!

 • Lieve Karen,
  Ik las net jou stukje en wat voel ik mij met jou verbonden in dat opzicht. Wat knap dat je nog steeds kunt lachen naar de mensen met hun kapje op.
  Ik werd vandaag na het zien van alle hopeloze, schichtige en bange mondkapjes, super gefrustreerd en wilde ze alleen maar schreeuwend toespreken om ze uit hun verdwazing te halen. Nou dan doe jij het zoveel beter.
  Konden wij elkaar maar even vasthouden en zeggen dat alles goed komt. Maar helaas…
  Bij mijn volgende bezoek aan de supermarkt zal ik mij jouw stukje herinneren en proberen om mijn frustratie om te zetten in een glimlach.
  Weet dat je niet alleen staat ook al voelt dat soms zo, we zijn nu “sisters in arms”.
  Bedankt.

  Hartelijke groet,
  Janny

 • martin van diedenhoven

  geweldig, spijker op ze’n kop, angst is een wapen , hopelijk gaan er meer ogen open, ik ervaar exact hetzelfde elke dag.

 • *David Meijer du Jardin

  Beste Karen, ik vind je uiteenzetting geweldig en recht uit je Hart. Dat neemt echter niet weg dat er Véél Méér gaande is………..het komt als een soort van Tsunami over ons heen……….zie hoe de héle Wereld kreunt, zich in de allergrootste problemen Wentelt, er is een samenhang en het Mensdom speelt daarin De Vernietigende Verraderlijke & Overheersende hoofdrol, een chaotische mix. Niet op een lijn te krijgen, door dat de neuzen nooit dezelfde kant op zullen staan. Ik zal mijn relaas hier stoppen, omdat ik weet dat een roepende in de Woestijn, géén gewenste gast Is! De Grootte Reset is begonnen, daarvoor heb je echt geen vergrootglas nodig {JÁ ik ben van het jaar ‘38} en zie alles met lede ogen aan, wist als * kind al dat het eens opnieuw fout zou lopen omdat mensen helemaal niets leren van het verleden……………….”daar geen boodschap aan hebben”

 • Dankjewel allemaal voor jullie reacties en de inzichten die gedeeld werden.

  Karen

 • Wat een mooi geschreven stuk. Wat zitten we in een rot tijd, waar een groot deel van de bevolking oogkleppen op heeft.

  Is iemand overigens op de hoogte op welke juridische gronden je de ontzegging van toegang in een supermarkt kan aanvechten, wanneer je de toegang ontzegt wordt indien je geen mondkapje draagt?

  • Fijn dat je die vraag hier stelt Ferrien, ik ben daar al de hele avond over aan het puzzelen. Volgens mij wordt er juridisch e.e.a verandert (met de invoering van de mondkapjes plicht), ik ben heel benieuwd naar juridische grondslagen waar we iets mee kunnen.

 • Mieke van de Ven

  Hartelijke dank Karen.

  Heel veel liefs gewenst. Ik heb dezelfde ervaring, maar gaan we het redden of zullen we uiteindelijk toch zwichten door al die boze blikken omdat we een niet werkend mondkapje dragen tegen een killervirus dat geen killervirus is.
  En ja er wordt al gemorreld aan de wetgeving, maar een overheid kan ons nooit verplichten tot iets wat onze eigen gezondheid schaadt zou je denken maar wat dan ……. mondkapjes die meer kwaad doen dan goed, maatregelen die het menselijke ruw uit ons slaan, coronasterftecijfers die niet kloppen, testen die niet geschikt zijn, economie die te gronde gericht wordt, reguliere ziekenzorg die afgeschaald moet worden, vliegtuigen met op elkaar gepropte mensen, huiskamers waar geen ruimte meer is voor een gezellig samenzijn met familie en vrienden, horeca, cultuur en sport die compleet kapot gemaakt worden, Nederland als een van de meest vervuilde landen en dat allemaal dankzij onze overheid die zo bezorgd is om onze gezondheid. Gewoon om maar even wat “kleinigheidjes” op te noemen. En nu moeten wij maar zien of er juridische gronden zijn om de mondkapjesplicht teniet te doen. Dat zal een pittige strijd worden, want de overheid met haar leger juristen verzint wel weer een list om ons tot gehoorzaamheid te dwingen.
  Oh ja, deze overheid moeten we dus vertrouwen! Help!

 • Mooi en raak stuk Karin! Had exact betrekking op mij en mijn partner. Gelukkig zijn mijn kinderen ook wakker maar familie en vrienden helaas nog niet. Doet mij ook erg verdriet.
  Wat betreft de plicht voor een MASKER (dat andere woord is bewust zo genoemd om het minder erg te lijken !!) Staat op de site van de Rijksoverheid hierover duidelijke uitleg.

  Maar ook info of je bewijs moet overdragen bij weigering bij een beperking. Niet dus : )

  Ga naar http://www.Rijksoverheid/onderwerpen/coronavirus/openbaar en dagelijks leven/mondkapjes/ mensen met een beperking

  • Mooi en raak stuk Karin! Had exact betrekking op mij en mijn partner. Gelukkig zijn mijn kinderen ook wakker maar familie en vrienden helaas nog niet. Doet mij ook erg verdriet.
   Wat betreft de plicht voor een MASKER (dat andere woord is bewust zo genoemd om het minder erg te lijken !!) Staat op de site van de Rijksoverheid hierover duidelijke uitleg.

   Maar ook info of je bewijs moet overdragen bij weigering bij een beperking. Niet dus : )

   Ga naar http://www.Rijksoverheid/onderwerpen/coronavirus/openbaar en dagelijks leven/mondkapjes/ mensen met een beperking of chronische ziekte

 • In het voorjaar ontdekte huisarts Rob Elens via het internet een protocol om patiënten met Covid-19 te genezen. Daarop heeft hij dit protocol zelf op 10 patiënten toe te passen, en die genazen in 4 tot 5 dagen! Toen hij daar enthousiast geworden, op social media melding van maakte werd hij een dag later gebeld met de mededeling dat hij daar direct mee moest stoppen. Wat had deze arts misdaan? Hij had ontdekt dat een arts in New York, Vladimir Zelenko, al meer dan 600 patiënten had genezen. Hydroxychloroquine in combinatie met zink, mits in een vroeg stadium toegepast, bleek goed te werken. Het is cruciaal dat deze middelen samen gebruikt worden en zo vroeg mogelijk moeten worden toegepast.
  Het is te vergelijken met een beginnend brandje in een prullenbak, die doof je zo snel mogelijk, want als je langer wacht wordt het een grote uitslaande brand. Wordt bovengenoemd protocol te laat toegepast, dan heeft het geen zin meer.
  Hydroxychloroquine werd dus verboden, en het werd voortdurend in een kwaad daglicht gesteld! Minister Hugo de Jonge bestempelde het zelfs als kwakzalverij!
  Maar inmiddels is het verbod weer opgeheven en onlangs werd zelfs op het nieuws gezegd dat het middel mogelijk toch werkzaam was bij de behandeling van Covid-19. Dat stond bovendien ook te lezen op teletekst pagina 109.
  Dus is er eigenlijk geen reden om al die dwangmaatregelen op te leggen. Bovengenoemde kuur is goedkoop, per patiënt kost dat ongeveer 15 Euro!
  Dus wie onverhoopt toch Covid-19 oploopt doet er goed aan om bij de huisarts deze medicijnen te willen hebben.

 • precies zoals ik me ook voel inderdaad, ben al aangesproken door klanten, mensen reageren zo vijandig. dan denk ik, zal ik uitleggen hoe ik erover denk en rustig blijven, soms komt er boosheid op en wil ik zeggen dat ik geen schaap ben, maar tot nu toe kan ik me rustig en liefdevol houden. pfff. wat een verdeeldheid in de wereld, jammer. dankje voor het goed uitgelegde gevoel in het verhaal,

 • Dit is zo ontzettend herkenbaar. Echt, wees blij dat jij je man nog hebt. Ik word af en toe helemaal gek, zit echt in de auto naar de supermarkt zo van ok nu is eten kopen op deze nare manier een belevenis, hoe kan het dat deze simpele normale menselijke dingen ineens niet meer bestaan?

  Ik weiger dat kapje te dragen en je merkt inderdaad dat je een soort van gaat overcompenseren, extra aardig gaat doen naar mensen toe. Het gaat echt helemaal nergens over. Mijn familie houdt angstvallig afstand, mensen op straat die oversteken, net als jij willen bij mij de meeste mensen niet meer afspreken zelfs niet meer thuis netjes op anderhalve meter afstand. Het zijn stuk voor stuk gewoon jonge gezonde mensen dus de kans dat zj aan het virus iets zouden overhouden mochten ze het al krijgen, mochten ze dan op 1 millimeter te dichtbij komen van mij, mochten ik dan toevallig zo’n asymptomatisch geval zijn die hen besmet etc. etc. Kortom de kans dat ze bij mj doodgaan is 0,00000000000000000000000001 procent maar ja het is toch een kans he dus beter maar steriel bij elkaar uit de buurt blijven.

  Ik ben alleenstaand, verplicht thuis te werken en echt maandag had ik een enorme dip. Heb in 7 maanden letterlijk geen mens aangeraakt, heel af en toe een keer met een collega geknuffeld maar die zie ik ook niet meer nu. Ik zie mezelf als een vrij stabiel mens maar af en toe loop ik echt al tegen de muren op. Bij vlagen maakt het me verdrietig, bij vlagen wanhopig (hoe gaan we hier ooit uitkomen), bij vlagen strijdvaardig en vooral toch ook echt heel erg boos. Niet op de angstige mensen wel op de mensen die deze angst moedwillig bij mensen aanwakkeren, echt hoe durven ze dit te doen?

 • Moge alle eenzame strijd(st)ers bij elkaar komen uit naam der liefde en steun voelen bij elkaar xx

 • Leendert Jassies

  Leendert Jassies
  laten wij met elkaar voor zorgen dat wij de hoop dat deze dit nog te keren is
  en wij die vrijheid terug krijgen die op dit moment van ons wordt afgenomen
  omdat er wet is die dit kan blokkeren eens komt de afrekening houd vol en
  laat de hoop niet smoren omdat deze wed ons allemaal in zijn greep heeft

 • Ook als schapen de mondkapjes op doen, natuurlijk ook in de open lucht, maar ook in huis, want o we als het doekje langer wordt gedragen boete E 95,-. In de oorlog moesten wij na 8 uur binnen blijven, waarom het klootjes volk gewoon de avondklok laten volgen. Maaaar de HOQ medicijn mag niet, oja nu wel maar doctoren zijn zo beïnvloed , dat je moet zoeken welke arts daar open voor staat, maar ook de apotheker die verdient er te weinig aan. Het is vrij goedkoop, de farma moet straks toch ook verdienen. Toch gek dat in vele landen HOQ met zink wel succes vol was! Ik moet steeds van de tijd 40-44 denken , toen was het volk ook zo lauw? het volk acc, alle ook onwettige maatregels weer gewoon/ vanavond maar weer de krant lezen. En straks weer op de kliek stemmen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *