WAAR BLIJVEN DE ANTWOORDEN OP LEGITIEME VRAGEN?

En toen kwamen er ineens 25 vragen voorbij in de social media. Legitieme vragen van een ‘wakker’ iemand. Vragen die veel meer mensen hebben, maar waarop de antwoorden tot op heden nog steeds uitblijven. Omdat het zo belangrijk is, omdat het zo het dagelijks leven bepaalt, en het allemaal steeds maar erger lijkt te worden, willen we toch wel heel graag antwoorden weten.

We zijn echt heel benieuwd. Zitten de mensen die zich wakker noemen er zo vreselijk naast? Laat het ons weten. Iedereen mag de vragenlijst invullen, ook mensen die niet meer geloven dat het het coronavirus is dat het grote probleem van deze tijd is, maar bijvoorbeeld de overheid en de media. We zijn benieuwd naar ieders antwoorden.

U kunt de vragen beantwoorden tot en met zondag 18 oktober 2020. Daarna maakt Corona Nuchterheid een verslag van de antwoorden en publiceert dit op deze site. Er zullen zonder toestemming uiteraard geen persoonsgegevens worden gepubliceerd.

Hieronder de vragenlijst. De vragen zijn niet door Corona Nuchterheid bedacht, maar overgenomen van iemand op social media. Maar eerst volgt een inleiding van degene die de vragen opgesteld heeft:

Na af en toe publiekelijk en nota bene op mijn eigen social media pagina’s te worden gelyncht omdat ik mij kritisch uit laat over de Corona tegenstrijdigheden even een paar stellingen op een rijtje. Ik geloof echt dat er een virus is. En dat je er flink ziek van kan worden. En dat mensen met een zwakke weerstand zoals ouderen, mensen met suikerziekte of overgewicht complicaties kunnen krijgen. Echter kan je van ELKE ziekte complicaties krijgen. Ook van een griepje kan je komen te overlijden, een oorontsteking kan leiden tot hersenvliesontsteking, van een koortsstuip kan je blijvende hersenschade oplopen en zelfs bij het geven van moedermelk kan een bacterie van de baby ervoor zorgen dat er een stuk uit je borst moet worden gehaald. MAAR, mijn kritische bedenkingen zijn met name op het volgende gericht:

  Tot slot eindigt de vragenopsteller met:

  Euhm, dit lijken mij zeer normale vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Waarbij ik nergens heb gezegd dat Corona niet bestaat en daarmee bijvoorbeeld het hardwerkende zorgpersoneel voor het hoofd stoot. En nee ik heb nog steeds geen politieke ambities.

  8 reacties

  • Thécla van Geelen

   Nuttig initiatief, de vragenlijst ‘Waar blijven de antwoorden op legitieme vragen’!
   Het wordt de hoogste tijd dat we die antwoorden inderdaad krijgen.

  • Hoe kan het dat men wel een verkoudheidsviris kan oplopen?

  • Ik ben op een leeftijd dat dit alles mijn tijd wel zal duren. Ik verzet me uit solidariteit met het denkend deel van het Nederlandse volk. Dit was altijd een geweldig land, en ik vind dat de jongeren en kinderen recht hebben op ontwikkeling en plezier in hun leven. De economie wordt kapotgemaakt voor een paar 82 jarigen, die al langer hebben geleefd dan de gemiddelde Nederlander. Het was gewoon hun tijd. En ik vind ook dat de regering niet voor Sinterklaas moet spelen vanwege de aanstaande verkiezingen, want wie gaan straks de rekening betalen?

  • ZogenaamdWakker

   > WAAR BLIJVEN DE ANTWOORDEN OP LEGITIEME VRAGEN?

   Niet zo moeilijk: een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.

   Countervraag: in plaats van allemaal maar “slimme” vragen te gaan zitten bedenken en rondcirculeren, waarom niet een beetje moeite doen om de (soms zelfs eenvoudig vindbare) antwoorden te zoeken en proberen te begrijpen zodat we het tenminste echt ergens over kunnen hebben?

   Bijvoorbeeld vraag 6: “Waarom moeten we anderhalve meter afstand houden terwijl er nul wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit in de gehele internationale literatuur?”

   Antwoord gewoon op internet te vinden in o.a. een onderzoek uit juni waarin gekeken is naar 172 wetenschappelijke studies: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext

   Conclusies o.a.:
   “Transmission of viruses was lower with physical distancing of 1 m or more”
   “Face mask use could result in a large reduction in risk of infection”
   “Eye protection also was associated with less infection”

   • Maar geef dan eens antwoord op de vragen.
    Met dat lancet artikel kom je er niet. Daar staat bijvoorbeeld over mondkapjes dat medische of chirurgische mondkapjes een grote reductie op overdracht zouden kunnen opleveren. ‘Zouden kunnen’. Bekend is dat je die op een professionele manier moet aanbrengen en er niet meer moet aankomen, zeker niet steeds op en af doen. Dat is heel wat anders dan niet medische mondkapjes op een niet professionele manier aangebracht.
    Bij het kopje ‘discussions’ worden kanttekeningen en voorbehouden geplaatst bij de resultaten.
    Als de vragen dan zo makkelijk te beantwoorden, ga je gang. Vooral de vraag of alle maatregelen wel opwegen tegen resultaat wat ermee denk te behalen, vind ik interessant.

   • Helaas is het (mij) inmiddels bekend dat zelfs wetenschappelijke onderzoeken niet altijd even betrouwbaar zijn. Zeker niet als ze worden gefinancierd door de organisatie die belang heeft bij een bepaalde uitslag. Dit onderzoek is gefinancierd door het WHO, en dan krijg ik toch sterk de indruk dat er een bepaalde uitslag uit het onderzoek moet komen, nog voor het onderzoek überhaupt is gestart.

    ‘This meta-analysis was funded by the WHO and carried out by the COVID-19 Systematic Urgent Review Group Effort (SURGE)’

    Ook hier geldt dus weer, lees even verder en blijf vragen stellen…

  • Interessante vragen. Maar is het op deze website toegestaan om hier antwoorden op te geven?

   Ik zag net een antwoord staan dat ik wilde laten zien aan iemand anders maar nu is het ineens verdwenen? Waarom is dat?

   • Beste Bartje,
    De vragen die worden ingevuld gaan alleen naar de redactie, die krijgen anderen niet te zien. Dus ik weet niet hoe en waar je dat antwoord hebt gezien.
    De inschrijving is bijna beëindigd. Over een paar dagen maken we er een rapportage van. In welke vorm gaan we nog even bekijken.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *