BEVRIJDINGSDAG?

Officieel is het vandaag bevrijdingsdag. Maar zo voelt het niet. Is er reden om vandaag de bevrijding wel te vieren? Mogen we wel parallellen trekken met de oorlog? Zitten we nu niet zelf in een oorlog?

Zoals zoveel vergelijkingen gaat de vergelijking van de huidige situatie met de Tweede Wereldoorlog mank. Vaak is in een discussie een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog een zwaktebod, of een gotspe. Als je geen argumenten meer hebt en je wilt je verhaal kracht bij zetten, dan verwijs je naar de oorlog. Maar meestal verlies je dan de discussie.

Is dat vandaag de dag met de huidige lockdown anders? Waar het om wreedheden gaat, is er geen vergelijk. Maar waar het gaat om inperking van vrijheden, is een vergelijking zeker op zijn plaats. Om de eenvoudige reden dat in die 75 jaar na de oorlog onze vrijheden nog nooit zo zijn ontnomen als nu. Alle reden om extra stil te staan bij het begrip vrijheid, op een dag dat we die zouden hebben moeten vieren.

Zoals met zoveel dingen besef je de waarde van iets niet, tot dat het er niet meer is. Dat is met de vrijheid precies zo. De mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt weten ook niet beter of er is altijd vrijheid geweest, al is het ook altijd nog maar relatief, maar historisch en geografisch hebben we in ons deel van de wereld altijd in vrijheid kunnen leven, of op zijn minst in het idee van vrijheid. En toen kwam het coronavirus. Wereldwijd zagen regeringen hierin aanleiding om onze vrijheden af te pakken, met als wapen angst. Het virus blijkt niet meer dan een dekmantel want het gevaar is inmiddels wel geweken. Dus is er meer aan de hand. Want intussen wordt ook de democratie buitenspel gezet en wil men coronamaatregelen verankeren in de wet. Terwijl grote delen van de bevolking daar tegen zijn en er is ook geen wetenschappelijke basis noch een grondwettelijke basis om dit te kunnen en mogen doen.

Het ergste is nog dat grote delen van de bevolking dit pikt. Zij zijn nog niet wakker en geloven in de praatjes van de overheid en van de media. Wordt het niet tijd dat deze mensen zich moeten schamen, natuurlijk de overheid en de media ook.

Laten we, zeker op zo’n dag als bevrijdingsdag, er aan denken dat er mensen hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die wij tot 16 maart 2020 hebben kunnen genieten. Iedere dag weer. En wij geven dat zo maar weg……!? Mensen waarom? Daar zijn die helden toch niet voor gestorven!

Op 1 dag na precies 3 maanden geleden vloog er een vliegtuig boven Den Haag met daarachter de tekst: “De overheid, volksvijand nummer 1”. Het waren profetische woorden. Alles wat de regering nu besluit druist direct in tegen de vrijheden van de bevolking, tegen de democratie en tegen de waarheid van de wetenschap. Als dat niet vijandig is. In maart waren we allemaal nog zoekende, voorzichtig en tastten we in het duister. Nu twee maanden later weten we veel meer over het coronavirus. Namelijk dat het over is en dat de lockdown kan worden opgeheven. De lockdown langer aanhouden is onrechtmatig, krankzinnig en zelfs misdadig.

Nee, van een oorlog is op dit moment geen sprake in de klassieke zin van het woord. Maar van een vijand is wel sprake, en dat is niet het coronavirus. Laten we hopen dat het niet tot een echte oorlog komt, maar vanzelfsprekend is dat niet.

Zoals Benjemin Franklin ooit zei: ‘wie vrijheid opoffert voor veiligheid, is beide niet waard’. Vandaag is er een speciale editie van De Andere Krant en gaat over … Vrijheid. Deze editie zou iedereen moeten lezen. Er staan veel meer waarheden in dan in alle kwaliteitskranten van een heel jaar bij elkaar. Dat is misschien overdreven, maar er staat bijvoorbeeld ‘De Nederlandse pers vervult een belangrijke rol in de verdediging van de Amerikaanse belangen’. Ook een rake: ‘Bij overheden is ons private leven in de onveiligst denkbare handen. (Omdat zij alle middelen hebben om er misbruik van te maken). Spreekt het u aan, wilt u er meer over weten? www.deanderekrant.nl

Nee, dit jaar is het niet op zijn plaats om bevrijdingsdag te vieren. De doden herdenken is goed, maar de vrijheid vieren terwijl we die nu niet hebben, moeten we maar niet gaan doen. Volgend jaar hopelijk wel weer. Te vrezen valt dat we daar voor moeten strijden. En dat zullen we, want opgeven is geen optie.

 Laat vandaag uw vlag halfstok hangen.

dd. 5 mei 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *