KONINGSDAG

Koning zonder kroon

Het is vandaag Koningsdag maar niet zoals we gewend waren. We mogen het alleen maar thuis vieren, net als de koning en zijn gezin, die het ook thuis vieren. Ook dit heeft natuurlijk met de alles overheersende coronakwestie te maken.

De koning refereert er ook naar in zijn boodschap van vandaag. Hij geeft uiting van respect en waardering naar iedereen in de zorg die met coronapatiënten te maken heeft en dat is prima. Minder prima is zijn boodschap op 20 maart 2020, waarin hij opriep vertrouwen te hebben in de experts en waarin hij zei dat we trots mogen zijn op de deskundigen van het RIVM.

Hoe komt de koning hierbij? De koning wordt geacht boven de partijen te staan. Er bestaan verschillende opvattingen over wat wijs in de corona situatie. Waarom doet de koning dan zo’n politieke uitspraak? Dat hoort feitelijk niet thuis in onze rechtsstaat. Aangezien het RIVM mede gesponsord wordt door de farmaceutische industrie en de Bill & Melinda Gates Foundation, kun je ook stellen dat onze koning een promo praatje staat te houden Big Farma.

Terecht dat we daarom vandaag niet met vlaggetjes aan de kant van de weg naar de leden van het koninklijk huis staan te zwaaien.

Dit is geen pleit voor een republiek. Integendeel. Het koninklijk paar is van onschatbare waarde voor ons land en onze economie, bijvoorbeeld wanneer zij ons vertegenwoordigen op buitenlandse missies. En niet te vergeten, onze oosterburen zijn stikjaloers op ons koninklijk paar met die 3 leuke dochters.

Maar de koning hoort geen politieke uitspraken te doen. Daar moet de premier maar eens op aangesproken worden, aangezien de koning onschendbaar is. En de koning zelf mag zich trouwens ook wel wat beter laten informeren. Dat mogen wij onderdanen ook wel verwachten van iemand die over ons waakt. Als we ons baseren op de kennis op deze website, kunnen we stellen dat de koning te weinig weet, of misschien wel juist te veel.

dd. 27 april 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *