VERKLIKKERJOURNALISTIEK
De site enerzijdsanderzijds.nl plaatst een open brief aan hoofdredacteur Peter Jansen van De Gelderlander. Daarin beschuldigt de website de krant van het meehelpen de bevolking in angst te houden en bij te dragen aan het splijten van de samenleving, door angstverhalen en verklikkerjournalistiek.
We leven inmiddels in een gespleten samenleving. Het Virus verscheurt menig vriendschap, gezin, bedrijfsafdeling, vereniging en buren. De controverse gaat over hoe erg Het Virus is. Een controverse die door de gezamenlijke media al 7 maanden met angstverhalen en verklikkerjournalistiek op de spits wordt gedreven.
OPEN BRIEF AAN P. JANSEN, HOOFDREDACTEUR DE GELDERLANDER
Ik heb onlangs ook een mail geschreven aan het Noordhollands Dagblad, omdat ik mij er zo aan stoor dat de nadruk gelegd wordt op slecht nieuws. Dit is wat ik schreef:
“Geachte redactieleden van het Noordhollands Dagblad,
Dit is een verwarrende tijd. Dat zal niemand ontkennen. Belangrijk is dan ook dat burgers houvast vinden om de angst te bestrijden. Daar speelt de media een rol in.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft in 2008 een code voor de journalistiek opgesteld. Graag breng ik daarvan de inleidende tekst bij u in herinnering:
‘Een betrouwbare en pluriforme journalistiek is van het grootste belang voor de democratische samenleving, die niet goed kan functioneren zonder geïnformeerde burgers en een vrije uitwisseling van ideeën.
In die open samenleving komt de journalist het recht op vrije nieuwsgaring toe, én de verantwoordelijkheid het nieuws waarheidsgetrouw, onafhankelijk, fair en met open vizier te brengen.’
( https://www.nvj.nl/ethiek/ethiek/code-journalistiek-nederlands-genootschap-hoofdredacteuren-2008 )
Waarom stuur ik deze e-mail?
Dit heeft twee redenen:
1. Ontbreken van het debat
Naar mijn mening wordt er nu geen recht gedaan aan het uitgangspunt van die vrije uitwisseling van ideeën. Het open debat over de aanpak van de coronacrisis, waarin andersdenkenden ook hun visie kunnen geven, ontbreekt helaas in de media.
Tot mijn spijt moet ik constateren dat dat ook in uw krant het geval is. (Een gunstige uitzondering daarop was bijvoorbeeld het 2-paginagrote artikel ‘De Hond biedt steun in bange coronadagen’ van 14 september – prima!)
Door de eenzijdige journalistieke verslaglegging ontstaat een eenzijdig beeld dat de angst aanwakkert – angst die leidt tot stress en daardoor ook de volksgezondheid ondermijnt.
Het eenzijdige beeld dat geschapen wordt, is niet de werkelijkheid, omdat er meer visies zijn. Burgers krijgen nu niet de kans om kennis te nemen van meerdere kanten van de zaak en zo hun mening te vormen.
Ik onderschrijf de open brief van de Belgische artsen en gezondheidsprofessionals ( https://docs4opendebate.be/open-brief/ ) waarin zij over de rol van de media onder andere zeggen:
“Naar onze mening is het de taak van de journalistiek om nieuws zo objectief en neutraal mogelijk te brengen, gericht op waarheidsvinding en het kritisch controleren van de macht, waarbij ook andersdenkende experten een forum krijgen om zich te uiten.”
[…] ik weet wat doodsangst kan doen. Het is funest voor je geestelijk welbevinden en het heeft ook een lichamelijke uitwerking!
2. Vooral veel slecht nieuws dat het beeld vertekent
Ook de nadruk op slecht nieuws in zijn algemeenheid is te eenzijdig en doet het vormen van een compleet wereldbeeld tekort. De samenleving staat vol van geweldige initiatieven die veel te weinig aan bod komen.
(Gelukkig zijn er wel af en toe lichtpuntjes in uw krant waar ik dan ook naar uitkijk, zoals in de bijlage ‘Groen’ en een bericht over duurzaamheid zoals ‘Huizen van hennep: ’Stoned word je er niet van’ ‘ (1 september jl.) van Gabi Ouwerkerk, waar ik heel blij van werd.)
Wij mensen doen er het beste aan zo positief mogelijk te blijven, helemaal in deze moeilijke tijd. Ik adviseer daarom mijn familieleden en kennissen om op zoek te gaan naar de dingen die je vreugde schenken, zoals ik zelf ook doe.
Die maken je sterker en niet het lezen of horen van nieuws dat je alleen maar in de angst drukt.
Ik hoop daarom dat u zich meer dan nu gaat richten op het goede nieuws en ook de ‘andersdenkenden’ regelmatig een kans geeft hun woord te doen, zonder vooroordelen erbij.
Het kan natuurlijk zijn dat u uw rol anders ziet en dan ben ik bij u aan het verkeerde adres. Maar ik hoop het niet.
Ik wens u veel plezier met uw werk,
Met vriendelijke groet,