WORLDOMETERS

Een interessante site die echt alle cijfers bij houdt, dus ook corona cijfers, is worldometers.info. Het is een soort dashboard waarop je de belangrijkste cijfers meteen op je scherm krijgt. Wil je wat meer cijfers, voor de achtergrond informatie zeg maar, dan zijn die met een paar muisklikken beschikbaar. Ook andere statistieken zijn interessant, bijvoorbeeld het aantal corona doden ten opzichte van andere doodsoorzaken.

De Worldometers site bestaat sinds 2004 en is onderdeel van het Real Time Statistics Project en wordt verzorgd door een bedrijf met de naam Dadax. De site wordt beheerd door een heel team van ontwikkelaars, onderzoekers en vrijwilligers. De onderwerpen zijn heel divers. Voor alles dat met het coronavirus te maken heeft hebben ze een aparte gedeelte vrijgemaakt, zodat de gehele wereld daar real time inzicht in kan hebben. Een heel goed initiatief.

Wat we moeten beseffen is dat wanneer we lezen over dodenaantallen, dat dit dus niet alleen de dodenaantallen zijn aan corona, maar vooral met corona. Ze baseren zich op de officieel gerapporteerde cijfers. Want wie zijn zij om er hun eigen interpretatie aan te geven. Zoals we weten (van onder andere de Highwire) zijn deze cijfers dus omstreden.

Ook is niet alles up to date. De dashboard cijfers dan wel, gaan we van uit. Maar kijken we bijvoorbeeld bij tabje Death Rate dan zien we een gedateerd verhaal van 14 mei 2020. Op een gegeven moment hebben ze het over een IFR (dus de kans dat je dood gaat als je besmet bent) van 1,4%. Maar dit heeft betrekking op de situatie op New York, en we weten hoe de situatie daar was en hoe ze daar telden. Bekijk je het wereldwijd dan ligt het tussen 0,26% en 0,65% volgens de CDC. Maar met deze cijfers van de dashboard hebben we een basis.