UNHERD
Unherd is een Britse nieuwswebsite die in 2017 is opgericht door Sally Chatterton, voormalig journalist van de Independent en de Daily Telegraph. In hun mission statement verklaart UnHerd dat ze twee dingen doen: terugduwen tegen de kuddementaliteit met nieuw en gedurfd denken, en een platform bieden voor anders ongehoorde ideeën, mensen en plaatsen. Dus de ongehoorde ideeën vertellen, tegen de kuddementaliteit in, vandaar de spelling van Unherd.
De berichtgeving is inderdaad niet zoals je in de reguliere kranten aantreft, en dat is een verademing. Neem nu de video van redacteur Freddie Sayers met twee epidemiologen. Zij vertellen hun wetenschappelijk onderbouwde verhaal vanuit hun kennis vanuit de theorie, de praktijk en hun ervaringen. Zij zoeken bijvoorbeeld naar zaken die evidence based zijn over mondkapjes, lockdowns et cetera. Autoriteiten kunnen wel mondkapjesplicht en lockdowns instellen, maar niet evidence based, want dat is het niet.
Wat een contrast met een artikel uit de stentor. Daar laten ze juist de meest volgzame mensen aan het woord over mondkapjes. De redactie ging in Apeldoorn de straat op en liet alleen maar mensen aan het woord met een mondkapje. Zij vertellen dat ze zich niet veilig voelen en ‘zich grote zorgen maken nu steeds meer mensen de coronaregels aan hun laars lappen’.
Wat een rare wereld. Reguliere media die kritisch zijn over de nuchtere uitlatingen en onderzoeksresultaten van Maurice de Hond en Willem Engel, want het zou niet wetenschappelijk genoeg zijn. En intussen vragen ze slechtst geïnformeerde mensen op straat hoe zij tegen de coronamaatregelen aankijken, en dit zonder enige nuancering plaatsen. Waarom vragen ze dit niet aan de nuchtere epidemiologen zoals Unherd dat doet?
Het is goed dat mensen op straat ook gehoord worden, maar het gaat om de vraag, wil je als krant onafhankelijk nieuws brengen en op zoek gaan naar de waarheid, of wil je je lezerspubliek een bepaalde kant op sturen. Dat is een vraag die je als lezer altijd moet afvragen, welke krant of site je ook leest. Het mooie is, de antwoorden zijn echt wel te vinden, als je je best doet.