MAURICE DE HOND

Maurice de Hond zal voor Nederland een hele belangrijke man blijken in de aanloop van de exit van deze lockdown. De man bemoeit zich belangeloos met de corona kwestie en komt met hele originele inzichten. Hij is een onafhankelijke wetenschapper, bekend met en in de media. Hij is sociaal geograaf, ook wel eens sociaal demograaf genoemd, dat laatste klinkt als een pleonasme eerlijk gezegd, maar het zal zo zijn. Jan Latten is ook sociaal demograaf. Hoe dan ook, deze mensen geven hele welkome aanvullende inzichten, waar enkel de inzichten van virologen te kort schieten. Helaas wordt er naar deze mensen te weinig geluisterd. Maurice de Hond mocht op 18 april 2020 bij Op 1 verschijnen, daarna komt hij zelden of niet meer op TV, maar gelukkig hebben we Café Weltschmerz. Daar heeft hij gesprekken met Pim van Galen, waar Maurice de Hond in gewoon Jip en Janneke taal uitlegt wat er aan de hand is. Hij kijkt naar statistische data, naar de feiten, doet stellingen op basis daarvan, en op basis van logica. Hij constateert grote verschillen met de adviezen van het RIVM en de WHO, die onbegrijpelijkerwijs blijven vast houden aan hun oude dogma’s en mantra’s.

Het mooie van Maurice de Hond is dat hij een heel geloofwaardige reputatie heeft, hij wordt niet in verband gebracht met complottheorieën, waarin hij ook niet gelooft, hij baseert zich puur op de feitelijke gegevens en doet daar in gewoon begrijpelijk Nederlands uitspraken over. Op die manier kan hij de opvattingen van heel veel Nederlanders beïnvloeden. Hij laat ook de belachelijkheid van enkele maatregelen zien, en van presentaties en uitspraken van sommige ministers, waarvan Maurice de Hond nu de voorspelling doet dat we dit over een paar jaar zien als een slapstick. Maar eigenlijk is dat het nu al. Alleen daar is het eigenlijk te serieus voor. Hij maakt zich ook terecht zorgen over de gevolgen voor de economie op korte termijn, maar nog meer over die op middellange en lange termijn. Want de maatregelen zijn niet alleen buitenproportioneel, ze zijn ook nog eens gebaseerd op verkeerde inzichten. Daar komt het eigenlijk op neer.

Bekijk het interview van Pim van Galen met Maurice de Hond op Café Weltschmerz op 20 mei 2020, ‘Een wurgslang van anderhalve meter‘.

Bekijk het interview van Pim van Galen met Maurice de Hond op Café Weltschmerz op 14 mei 2020, ‘We worden onnodig bang gemaakt‘.

Maurice de Hond heeft samen met een aantal anderen, waaronder Klaas Hummel, een website gelanceerd waar van alles te vinden is over het coronavirus, de lockdown en hoe daar weer uit te komen. De website heet smartexit.nu.
Op die website kun je een petitie tekenen, als je eens bent met de stelling:
De 1.5 meter samenleving is onwerkbaar en onnodig.