KRITIEK OP ZWEDEN

Mensen die kritiek hebben op de lockdown wijzen graag naar Zweden. Daar hebben ze geen of nauwelijks beperkingen opgelegd gekregen, geven de autoriteiten alleen wat adviezen en doet men vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking. Het leek te werken want de besmettingen en coronadoden waren lager dan landen met een lockdown.

De laatste 2 weken echter is dat beeld veranderd, zo lezen we in verschillende kranten, waaronder de Telegraaf. Het aantal mensen dat antistoffen heeft ontwikkeld blijft achter en het aantal coronadoden is flink toegenomen. Hebben de Zweedse autoriteiten en hun adviseur Anders Tegnell een te groot risico genomen.

Daar lijkt het wel op als je de kranten leest. Ook als je naar de wekelijke sterftecijfers op Euromomo kijkt wordt voor Zweden een ‘high excess rate’ afgegeven. Het zou kunnen betekenen dat de kudde immuniteit toch niet goed gewerkt heeft in Zweden en dat men nu de prijs gaat betalen voor het riskante beleid.

Als we het goed willen beoordelen hebben we meer gegevens nodig. Op basis van de gegevens die we in de kranten lezen kunnen we geen conclusies trekken. Van Zweedse kranten wordt je wel iets wijzer namelijk dat het toch vooral de ouderen zijn waar de slachtoffers vallen. In de Zweedse krant Dagens Nyheter vertelt Tegnell ook dat de cijfers ook vooral blootleggen dat er met de ouderenzorg in Zweden het een en ander mis is.

Zowel in Zweden als in Noorwegen is er echter ook kritiek op het Zweedse beleid, kritiek van de mensen die niet in kudde immuniteit geloven. Het zijn dezelfde mensen die geloven in een vaccin dat ons moet gaan redden.

Als kudde immuniteit bij corona virussen niet zou werken, dan zouden de bevindingen van bijvoorbeeld Daniel Anderson en Knut Wittkowski ook niet kloppen. Die bevindingen van deze heren komen echter door deze 2 weken met verhoogde sterftecijfers in Zweden nog helemaal niet in gevaar.

Er zijn domweg te weinig gegevens om nu conclusies te trekken. Zoals het er naar uit ziet zijn het wederom vooral ouderen die slachtoffer worden. En dan is het zeker nog maar de vraag of een lockdown, zoals bijvoorbeeld die in Nederland, niet veel grotere schade aan richt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *